Korak ispred!

Virus korona 28 dana živi na mobitelu

Virus koji uzrokuje COVID-19 može ostati održiv do čak 28 dana na glatkim površinama, poput ekrana mobilnih telefona, metalnih površina i papirnog novca. S druge strane, to je mnogo duže nego što virus gripa može ostati na istim površinama, odnosno najduže 17 dana, tvrde naučnici iz Nacionalne istraživačke organizacije CSIRO u Australiji.

Ova otkrića pokazuju da SARS-CoV-2 može ostati zarazan tokom značajno dužeg vremenskog perioda u odnosu na prve informacije o opstanku virusa u kontroliranim uvjetima, zaključak je autora studije, koja je objavljena u časopisu „Virology Journal“. Na ovaj način, naučnici su još jednom pokazali neophodnost redovne dezinfekcije pametnih uređaja koje držimo u rukama.

S druge strane, naučnici se ograđuju od stvarnih uvjeta funkcioniranja jer je eksperiment sproveden na konstantnoj temperaturi od 20 Celzijevih stepeni i u mračnim uvjetima kako bi se isključili učinci UV svjetlosti.

Britanski centar za kontrolu bolesti ističe da je širenje virusa s ekrana pametnih uređaja manje opasno od prenošenja virusa kapljičnim putem, odnosno kihanjem u zatvorenom prostoru. Ipak, ističu da je redovna dezinfekcija ovih uređaja neophodna jer ih prislanjamo na lice.

IZVOR: Boom Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *