Korak ispred!

Trikovi da vam boja na kosi duže traje

Izbljeđivanje boje problem je koji se javlja čak i kada koristimo kvalitetnu i trajnu boju za kosu.

Slana voda

Ovaj problem može se riješiti pravilnom njegom i odabranim proizvodima. 

Izbor šampona – Šampon izvrsno čisti kosu eliminirajući ulja i ostalu prljavštinu koju tako lakše isperemo iz kose. Nažalost, slično djeluje na boju za kosu, ispirajući pomalo boju svaki put kad operemo kosu. Šampon ispira molekule boje koje nisu dubinski ušle u kosu, već su je obojile izvan, pa će se čak i trajna boja s vremenom malo razgraditi i isprati s kose. 

Koliko često pereš kosu – Kao i vrsta šampona koji koristiš, važno je i koliko često pereš kosu jer to utječe na svježinu boje. Rijetko ko treba svakodnevno prati kosu, ali mnoge žene to ipak rade. Osim što tako blijedi boja, kosa se tako i isušuje. Probaj je prati rjeđe, osim ako ti je kosa prirodno vrlo masna, ako treniraš puno i znojiš se ili je kosa u dodiru sa slanom vodom ili hlorom iz bazena.

Nanesite serum

Vrućina i proizvodi za stiliziranje – Izloženost vrućini poput fena za kosu, pegle ili figara, još je jedan važan faktor u brzini nestajanja boje. Toplina s vremenom može razgraditi molekule boje, što uzrokuje njihovo lakše ispiranje s kose. To ne znači da je potrebno potpuno izbjegavati ove alate, ali kosu možeš zaštititi nanoseći serum ili sprej za zaštitu od topline prije postupka. To će zaštititi kosu i od oštećenja.

Hidrirana kosa

Još jedna vrlo važna stvar koju treba imati na umu je da je kosa koja je pravilno hidrirana manje osjetljiva na blijeđenje ili oštećenje od toplote. Što znači ako imaš suhu kosu, stavi regenerator ili serum prije peglanja ili uvijanja kose. Napokon, bilo koji alat treba zagrijati taman koliko je dovoljno za oblikovanje kose, a ne na maksimum, mada ljudi najčešće rade upravo to. Ako nemaš vrlo debelu, gustu, jaku kosu, maksimalna temperatura bit će previsoka – mnoge pegle mogu se namjestiti i na 230 stepeni što najčešće nije potrebno.

Vlaga

Stalna vlaga ili nedostatak vlage u zraku može, također, biti uzrok izbljeđivanja boje za kosu – ravnoteža je vrlo bitna pa ako je poremećena, ako si stalno izložena velikoj vlažnosti ili premaloj vlažnosti zraka trebalo bi koristiti proizvode poput seruma za kosu. 

Šamponi koji najviše ispiraju boju su: šamponi za dubinsko čišćenje, šamponi protiv peruti i druge vrste medicinskih šampona i šamponi za masnu kosu. Napravljeni su da vrlo temeljno čiste kosu od masnoće, peruti, proizvoda za stiliziranje pa jače djeluju i na boju za kosu.

Ako je moguće, izbjegavaj ih i koristi šampone dizajnirane upravo za obojenu kosu i blaže formule svakog pranja.

IZVOR: Boom Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *