Korak ispred!

Top lista najboljih i najgorih dijeta u 2021.

Upravo je objavljena američka lista glavnih dijeta u nastupajućoj 2021. godini. Saznajte koja je najbolja.

U Americi je upravo objavljena lista “Najbolje dijete 2021. godine” – koju svake godine sastavlja tim stručnjaka. Oni procjenjuju savremene i popularne dijete na osnovu njihove bezbjednosti, hranljive vrijednosti, na osnovu toga koliko je lako slijediti plan takve ishrane i koliko su efikasne za mršavljenje. Najbolje dijete takođe moraju biti efikasne u prevenciji dijabetesa i srčanih bolesti, te se prate i studije o ovim efektima. Otkrijte koja je najbolja dijeta po mišljenju stručnjaka.

Ovo su najbolje dijete 2021. godine

1 Mediteranska dijeta

Potpuno očekivano, mediteranska dijeta će i ove godine biti na vrhu. Zna se da je ovaj način ishrane zlatni standard ne samo za ishranu, već i za prevenciju bolesti, wellness i dugovječnost. Mediteranska dijeta je bogata povrćem, voćem, ribom, orasima, mahunarkama (grah, sočivo, grašak, leblebije) i maslinovim uljem. Oštro ograničava prerađenu hranu i šećer, kao i crveno meso, a pruža širok spektar protivupalnih antioksidanasa. Brojne studije pokazale su da ljudi koji žive u zemljama koje graniče sa Sredozemnim morem i imaju tradicionalnu ishranu u tom regionu, žive duže i imaju niže stope hroničnih bolesti, uključujući bolesti srca. Takođe se pokazalo da mediteranska dijeta omogućuje kvalitetnije spavanje i štiti od depresije. Mediteranska dijeta je nutritivno uravnotežena, međutim, to je stil ishrane, a ne dijeta orijentisana na pravila. Zbog toga ne postoje smjernice za određene porcije, kalorijske ciljeve ili sastav obroka. Možete izgubiti na težini jednostavno fokusirajući svoju ishranu na više proizvoda bogatih vlaknima, umjesto unošenja prerađene hrane.

2 DASH dijeta

DASH je skraćenica od Dietary Approaches to Stop Hypertension, što znači Dijetetski pristupi zaustavljanju hipertenzije. Međutim, ova dijeta nije samo za ljude sa visokim krvnim pritiskom. Ovaj način ishrane promoviše Nacionalni institut za srce, pluća i krv. DASH dijeta pozajmljuje elemente mediteranske ishrane, ali to je vrlo specifičan način ishrane koji je visoko ocijenjen u raznim istraživanjima. Osim što je efikasna u smanjenju krvnog pritiska, DASH dijeta se u studijama pokazala kao dobar režim ishrane i za mršavljenje, zaštitu zdravlja srca, kao i smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2, metaboličkog sindroma i određenih karcinoma. DASH preporučuje određene porcije iz različitih grupa hrane, u zavisnosti od dnevnih potreba za kalorijama. Ova dijeta zapravo postoji više od dvije decenije i prilično je jednostavna. Iako stopa mršavljenja pomoću ove dijete može biti spora, dugoročno je održiva. Jedino otvoreno pitanje jeste nedostatak alternativa životinjskim proteinima za one koji traže vegetarijanski plan ishrane.

3 Fleksitarna dijeta

Fleksitarna dijeta je prvenstveno vegetarijanska dijeta s povremenim uključivanjem mesa ili ribe. Brojne studije su pokazale da je prelazak na dominantno biljnu ishranu povezan s nižom tjelesnom težinom i smanjenom učestalošću hronične bolesti, uključujući poboljšane markere metaboličkog zdravlja, krvnog pritiska i smanjenog rizika od dijabetesa tipa 2. Ne postoji jedan način da se slijedi fleksitarna dijeta. Važno je obratiti pažnju na to koliko se sedmično konzumiraju životinjski proizvodi ili cjelokupni sastav dnevnih obroka u pogledu porcija proizvoda, cijelih zrna itd. Najbolji način da se slijedi fleksitarna dijeta jeste da maksimalno povećate unos integralne biljne hrane i smanjite unos visokoprerađene hrane, čak i ako se radi o potpuno biljnom proizvodu. Prijedlog jela može uključiti žitarice, lisnato zeleno povrće, kvinoju, sočivo i tahini, sve do veganskog cheeseburgera sa pomfritom.

4  VV (ranije Weight Watchers) dijeta

VV dijeta je visoko rangirana, jer je dobro istražena, već dugo u primjeni i nije ekstremna u svom pristupu. Novija verzija je postavljena na drugačiji način, sa opcijama kako slijediti plan zasnovan na prehrambenim i životnim preferencijama članova. Članovi VV-a takođe mogu pristupiti ličnim trenerima, aplikaciji, tragačima, receptima, informacijama o fitnessu i usluzi ćaskanja 24/7. Postoji čak i opcija za one koji žele da stvore zdrave navike bez fokusiranja na gubitak kilograma. VV plan je prilagodljiv i za razliku od starih školskih komercijalnih programa mršavljenja, nijedna kupovina hrane nije takva potreban. Potencijalni nedostatak mogu biti troškovi koji variraju u zavisnosti od izabranog plana. VV dijeta može biti dobar izbor za ljude koji napreduju kada su dio grupe, vole da koriste digitalne alate i preferiraju plan ishrane koji pruža strukturu, ali omogućava fleksibilne izbore.

5 Dijeta klinike Mayo

Ova dijeta dolazi iz visoko cijenjenog američkog akademskog medicinskog centra i fokusirana je na integrisanu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i istraživanje. Dijeta klinike Mayo se zasniva na iskustvima, isprobanim i istinskim zdravim navikama. Stavlja snažan naglasak na 30 minuta fizičke aktivnosti većinu dana u sedmici, veći unos cjelovitih namirnica, uključujući povrće, voće, integralne žitarice i zdrave masti i ograničavanje šećera na ono što se prirodno nalazi u voću. Dijeta klinike Mayo uključuje dve faze. Prva naglašava 15 ključnih navika na koje se treba fokusirati, bez brojanja kalorija. Posle dvije sedmice, sledeća faza uključuje identifikovanje koliko kalorija biste trebali unijeti. Cilj vam je da izgubite ili održite težinu i kako da kalorije unosite na zdrav, uravnotežen način. Nijedna vrsta hrane nije potpuno zabranjena, jer dijeta naglašava dugoročni, održivi pristup načinu života. Postoji i digitalna verzija programa ishrane koja sadrži personalizovane planove obroka, recepte, vodiče za kontrolu porcija, motivaciju, savjete, časopise o hrani i fitnessu… Sajt takođe sadrži priče o uspjehu koje uključuju i muškarce i žene koji su na ovaj način skinuli suvišne kilograme i poboljšali svoje zdravlje.

6 MIND dijeta

MIND dijeta kombinuje aspekte mediteranske dijete i DASH dijete kako bi stvorila način ishrane fokusiran na zdravlje mozga – uključujući prevenciju demencije i starosnog kognitivnog opadanja. Ali MIND dijetu možete pratiti i radi gubitka kilograma i ukupnog wellnessa. Umjesto postavljenog plana obroka, osnovna direktiva MIND-a je da jedete više od 10 namirnica koje štite mozak, poput zelenog lisnatog povrća, oraha, bobica, graha, maslinovog ulja, cijelih zrna žitarica, ribe, živinskog mesa i vina (ne više od jedne čaše dnevno, po mogućnosti crveno). U planu je i pet namirnica koje treba izbegjavati, a za koje se pokazalo da ometaju zdravlje mozga: puter i margarin, sir, crveno meso, pržena hrana, pecivo i slatkiši. Budući da je MIND dijeta novija i od mediteranske dijete i od DASH-a, manje je studija o njenoj efikasnosti. Međutim, objavljeno istraživanje je impresivno. U jednoj studiji u kojoj je učestvovalo skoro hiljadu starijih osoba, oni koji su se najviše pridržavali MIND dijete imali su 53% niži rizik od razvoja Alchajmerove bolesti u poređenju sa onima koji su od nje najviše odstupali. Loša strana ove dijete je to što je teško pretvoriti smjernice u konkretne planove i recepte obroka.

Dijete koje su slabo rangirane

Dijete koje su imale najnižu ocjenu jesu Dukan dijeta na posljednjem mestu i Keto dijeta kao pretposljednja. Ovi planovi ishrane mogu na početku rezultirati gubitkom kilograma, ali gube bodove zbog svoje restriktivnosti, potencijalnog nedostatka hranljivih sastojaka i nedostatka istraživanja njihove dugoročne efikasnosti i zdravstvenih ishoda. Ovo su važne tačke koje treba uzeti u obzir. Jer, ako vam dijeta pomaže da smršate, ali njome ugrožavate fizičko ili emocionalno blagostanje, to nije zdrava, održiva opcija. Drugo, zadržavanje kilograma odnosi se na razvijanje navika kojih se dugoročno možete držati. Ako taj plan ishrane ne možete slijediti šest meseci ili godinu dana, to vjerovatno nije pravi pristup za vas. Upravljanje tjelesnom težinom i održavanje dobrog zdravlja ne podrazumijevaju savršenstvo ili strogost. Krajnja formula zapravo se odnosi na ravnotežu. Taj koncept nije toliko trendy, ali je u krajnjoj liniji optimalan i za mršavljenje i wellness.

 lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *