Korak ispred!

TONI CETINSKI POD ISTRAGOM: S kolegicom i voditeljicom kupovao lažne potvrde o vakcinaciji protiv Covida 19

Tačno 13 mjeseci od pokretanja istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv 14 osoba zbog davanja mita u zamjenu za lažne potvrde o vakcinaciji od Covida-19.

Naime, policija je u saradnji s USKOK-om, odmah nakon saznanja o prevarama s kovid potvrdama koje su se kupovale za najmanje 100 eura, pod lupu stavila ukupno 243 osobe stoga se još u odnosu na (prije)ostalih 224, istraga i dalje provodi.

Kako se prenosi, među 14 optuženih osoba nalazi se i jedan fratar, a USKOK ih tereti da su od jula do oktobra 2021. u Zagrebu, iako su znali da nisu vakcinisani protiv Covida-19 i da stoga nemaju pravo na EU digitalnu kovid potvrdu, od medicinske sestre P.R. u Domu zdravlja Zagreb Zapad, ali preko posrednika, zatražili da u informacijski sistem Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su vakcinisani.

Nakon dogovaranja s posrednikom, isti je poduzetnoj medicinskoj sestri predao lične podatke niza osoba željnih potvrde bez da se vakcinišu. A ujedno joj je proslijeđivao i novac koji su mu naručitelji potvrda davali. Medicinska sestra je zatim u informacijski sistem Ministarstva, pa čak i kad je bila na bolovanju, neosnovano upisivala da su pojedinci vakcinisani, a koji su temeljem toga zatim neosnovano ishodili EU digitalne covid potvrde.

Budući da se USKOK odlučio na optuženje samo 14 osoba za sada, pretpostavlja se da se radi o osobama koje su, odmah po izbijanju afere u javnosti, priznale delo te će se najvjerovatnije odmah i nagoditi s tužiteljstvom pred nadležnim sudom.

Medicinska sestra je u međuvremenu napustila navedeno mjesto rada, a kad je izbila afera niz poznatih imena koji su, na ovaj ili onaj način pribavili sporne potvrde i dalje se nalaze pod istragom, su pjevač Toni Cetinski, operska pjevačica Lana Kos, vlasnik narodnjačkog kluba, direktori poznatih firmi, TV voditeljica i njen suprug, brojni privatni poduzetnici, jedan bivši učesnik Velikog brata, i brojni sportisti.

Istražitelji sumnjaju da je medicinska sestra sa 11 posrednika zaradila preko 28 hiljada eura i 36 hiljada kuna koje su međusobno podijelili. U svoju obranu P.R. kazala je da osobe koje je upisivala u sistem nije poznavala već su joj dolazili samo posrednici koji bi joj donosili liste s podacima i novac.

(Express.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *