Korak ispred!

Šta je zimski bluz i kako da ga pobijedite?

Neraspoložene ste, nesigurne, ne ustaje vam se iz kreveta. Najvjerovatnije imate zimski bluz. Ne brinite, lako ga je pobijediti.

Ako vas muči zimski bluz: neraspoloženi ste, nemate volje, ni energije – možete pomoći sebi vrlo jednostavno. Izađite napolje. Boravak na suncu od 20 minuta, tvrde naučnici, ima nevjerovatan uticaj na raspoloženje.

Šta je zimski bluz?

Baš kao bejbi bluz, postoji i zimski bluz. Da, to je baš onaj osjećaj bezvoljnosti i neraspoloženja koji nas obuzme u ove tmurne dane. U Americi, ovaj osjećaj je klasifikovan kao zvaničan poremećaj raspoloženja. Zašto nas tuga obuzima zimi? Naučno objašnjenje je jednostavno: ne izlažemo se dovoljno suncu.

Zašto je sunčanje tokom zime toliko važno?

Šta je tako magično u sunčevoj svjetlosti? Istraživanja su pokazala da neurotransmiter, serotonin, koji je direktno odgovoran za naše dobro raspoloženje, zavisi od izlaganja suncu.

S proljeća i ljeti, kada ima puno sunčanih dana, nivo serotonina nam je prirodno visok. Zimi i sa kasne jeseni, on opada. Zato je sunčanje tokom zime izuzetno važno.

“To nije jedini uticaj sunca na raspoloženje. Dokazano je da izloženost suncu utiče na nivo melanopsina i dopamina, takođe. Uz to, postoji jaka veza između našeg raspoloženja i limbičke veze oko – mozak. A sunčeva svjetlost definitivno ima uticaja na ovu vezu”, kaže kaže Kathryn Roecklein, doktorica psihologije na Univerzitetu u Pitsburgu.

Kada je najbolje vrijeme za sunčanje tokom zime?

Najveću korist od sunčevih zraka ugrabićemo ujutro. Istraživanja pokazuju da je čak i zimi jutarnje sunce bitno moćnije od onog podnevnog.

“Ipak, ako ne možete da izađete na sunce ujutro, vi to uradite u podne ili pred zalazak. Važno je da obezbijedite sebi 20 minuta sunčanja dnevno”, kaže Kathryn Roecklein.

Kombinujte sunčanje i vježbanje

Pozitivan uticaj sunca na raspoloženje možete duplirati, ako spojite sunčanje i vježbanje. Iako je još ne zna na koji način, poznato je da kombinacija vježbanja i sunčanja pojačava lučenje endorfina.

“Lake vježbice pokazale su se jednako korisnim kao i najteži treninzi. Koje god vežbe da odaberete, rezultat je dobro raspoloženje”, kaže Jacob Meyer, doktor na Državnom univerzitetu u Ajovi.

Kako naći motivaciju kada smo u depresiji?

Zvuči jednostavno, ali psiholozi upozoravaju da je mnogo teže ovo izvesti kada ste u depresiji. Teško je pronaći volju da se izađe iz kreveta.

“Prije nego što legnete, ostavite na vidnom mjestu opremu za fitness ili samo jaknu. To će vas ujutro podsjetiti da ste imali plan i dati vam motivaciju”, savjetuje Caitlyn Hauff, doktorica.

Ako ni to nije dovoljno, zamolite nekog pozdanog prijatelja da vas primora da pođete u šetnju. Ona može biti i lagana, važno je samo da traje bar 20 minuta i da upijate sunčeve zrake. Jednom kada osjetite benefite, nagovaranje vam neće biti potrebno.

ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *