Korak ispred!

Redovno čitanje doprinosi zdravlju mozga

“Osim što nas zabavlja, čitanje je i pravi ‘wellness’ za naš mozak”, rekla je dr. Ruhoy, a evo zašto:

Poboljšava vizualnu obradu podataka

Vizualna obrada izraz je za prihvaćanje i razumijevanje svijeta koji vidimo oko sebe, a centar koji njome upravlja naslazi se u stražnjem dijelu (zatiljnom režnju) mozga, a studije su pokazale da je taj dio razvijeniji kod ljudi koji mnogo vremena provode čitajući.

Koristi pamćenju i zdravlju mozga (pogotovo kako starimo)

Dok čitamo i učimo nove stvari u mozgu se ‘popale’ lanci koji vežu neurone i tako stimuliraju pamćenje i razmišljanje, rekla je dr. Ruhoy, a kod onih koji redovito s čitanjem ‘izazivaju’ mozak zabilježeno je i sporije narušavanje pamćenja. “Čitanje je ugodan način za ‘održavanje forme mozga’, što je bitno za sve dobne skupine”, kaže dr. Ruhoy.

Smanjuje stres

Mnogi se u današnje vrijeme bore s kroničnim stresom koji narušava um i šteti tijelu, a Sveučilište u Sussexu objavilo je istraživanje koje je pokazalo da čitanje smanjuje stres čak do 68 posto – što je statistički učinkovitije od slušanja glazbe ili ispijanja šalice čaja, prenosi Večernji list.

Pomaže u povezivanju neurona

Svi neuroni – njih oko 86 milijardi – međusobno komuniciraju, a studije pokazuju da čitanje povećava njihovu povezanost u lijevom sljepoočnom režnju. “Neuroni u tom dijelu mozga zaslužni su za spoznajni proces”, rekla je dr. Ruhoy.

Unapređuje socijalne vještine i empatiju

Studije pokazuju da čitanje knjiga (posebno beletristike) utječe i na našu empatiju, a neka istraživanja pokazuju da razumijevanje raznih mentalnih stanja likova iz knjige izravno utječe na naše socijalne vještine i odnose, objasnila je neurologinja za Mind Body Green.

(N1info.com)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *