Korak ispred!

PUNO LJUDI GRIJEŠI: EVO ŠTA ZNAČE SIMBOLI NA ETIKETI ODJEĆE

Mnogi su barem jednom u životu požalili što nisu pažljivo čitali etiketu na odjeći pa su je pogrešno prali ili peglali, i tako uništili.

Ti simboli nisu slučajno tu, otkrivaju kako pravilno prati, sušiti i peglati odjeću. Također, otkrivaju koji komadi se ne smiju prati kod kuće već samo čistiti u hemijskoj čistionici.

Na etiketama su i upute za čistionice kojim sredstvima se odjeća smije tretirati.

Mali vodič kroz simbole na etiketama:

 Oznaka posude s vodom koja je prekrižena znači da se odjeća se ne smije prati kod kuće već se treba nositi na hemijsko čišćenje.

Posuda s vodom u kojoj je ruka znači – prati ručno na temperaturi do 40 stepeni.

Posuda s vodom u kojoj su brojke koje označavaju temperaturu – može se prati u mašini, ali ne na višoj temperaturi od navedene u oznaci – to može biti od 30 do 95 stepeni.

Ponekad se u oznaci posude s vodom ne nalaze brojevi već tačkice – jedna je pranje na nižoj temperaturi, dvije na srednjoj, tri na višoj.

Prekrižena pegla znači da se taj komad odjeće ne smije peglati.

• Tačke u pegli označavaju temperaturu peglanja: jedna – do 110 stepeni, dvije – do 150, tri – do 200 stepeni.

Kvadrat s krugom u sebi je oznaka za dopušteno sušenje u sušilici.

Tačkice u krugu su oznaka za temperaturu – jedna tačka znači sušenje na niskoj temperaturi, a dvije na normalnoj.

Kvadrat sa okomitim i vodoravnim linijama označava sušenje na zraku: jedna vodoravna linija – sušenje odjeće tako da je ravno položena, jedna okomita linija – sušenje tako da odjeća visi na konopu. Dvije vodoravne linije znače da odjeći treba sušiti na ravnoj površini cijeđenjem.

Ukoliko se u desnom gornjem uglu kvadrata koji označava način sušenja nalazi linija, to je znak za sušenje veša u sjeni.

Prekriženi krug znači da se odjeća ne smije čistiti u hemijskoj čistionici.

Prekriženi krug sa nekim slovom su oznake sa kojim hemikalijama se odjeća smije čistiti u hemijskoj čistionici i to je zapravo uputstvo za njih.

Prekriženi trokut znači da se odjeća ne smije prati i tretirati izbjeljivačem ili deterdžentom koji u sebi sadrži izbjeljivač odjeće.

Trokut znači da je odjeća pogodna za sredstva koja sadrže izbjeljivač. Trokut sa dvije linije znači da se smije koristiti samo izbjeljivač na bazi kisika.

Izvor: Hayat.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *