Korak ispred!

Priroda je odlična za mozak, a evo i zašto…

Ako izađete nakon dugog, napornog radnog dana osjetićete kako vam se um i tijelo opuštaju. Upravo o tome govori dr Kristen Willeumier, neuronaučnica i autorica knjige “Biohack Your Brain” u svojoj nedavnoj epizodi mindcastgreen podcasta.

Priroda služi za opuštanje mozga, daje vam prostor za kretanje, pomaže u proizvodnji vitamina D, služi kao predah od tehnologije te istovremeno liječi dušu i tijelo. Time priroda postaje svojevrsno terapijsko liječenje i blagodat za upravljanje zdravljem, kao i opuštanje umornog uma.

Iako nije nužno samostalan lijek, dr Willeumier ističe da bi vrijeme na otvorenom trebalo biti dio svačijeg režima zdravlja mozga.

U kombinaciji s drugim mentalnim zdravim navikama poput hidratacije i pravilne ishrane upravo će priroda pomoći da se održi oštrina uma.

Svaka priroda i krajolik su dobrodošli i što se tiče toga nema pravila. Šetnja ili trčanje na otvorenom pružaju velike prednosti i blagodati za jačanje mozga, kao i socijalnu povezanost (nije pravilo da sve morate sami, povedite partnera ili prijatelja). Odlična stvar koju takođe možete učiniti je čitanje u prirodi, a ako ste ljubitelj hortikulture posvetite joj se kao jednoj vrsti terapije jer upravo aktivnost vrtlarenja i briga o biljkama može pojačati kognitivne funkcije, pogotovo kod starijih osobama.

Izvor: Ljepotaizdravlje.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *