Korak ispred!

Ponjevići: Udruženja žena “Mala Kladuša” u posjeti Bujrum kući

Hasan Keranović iz cazinskog naselja Ponjevići imao je posjetu članica Udruženja žena “Mala Kladuša”. Naime, članice pomenutog udruženja 26.07.2020. godine posjetile su Bujrum kuću koja se nalazi u cazinskom naselju Ponjevići. Kako je Hasan svima nama poznat po svom volonterskom radu i njegovanju tradicije i običaja, Hasan je ponosno dočekao svoje musafire, kako bi vidjeli njegovu “Bujrum kuću”, koju je uredio u starom mirisu tradicije, koja se nalazi u njegovom rodnom zavičaju Ponjevići, nadomak Cazina. 

Hasan je sve pažljivo kroz fotografije zabilježio sam njihov dolazak, naravno i nekoliko izvornih pjesama.

Članica pomenutog udruženja Zarifa Bektašević ostala je oduševljena kada je zajedno sa ostalim članicama vidjela Bujrum kuću i sve njene ljepote koja odiše mirisom prošlih vremena. Članice Udruženja žena „Mala Kladuša“ dokazale su, kako često ističu, da se sve može kad se male ruke slože.

Mogu ponosno kazati da je Udruženje žena “Mala Kladuša” koje su prve došle u posjetu mojoj Bujrum kući. Hasan je od prvih dana uvijek podržavao rad njihovog vrijednog i aktivnog rada, koji se bazira na očuvanju naših adeta koje su nam naši preci u amanet ostavili. Naravno da podržavam i sva ostala Udruženja i Kulturno-umjetnička društva, jer svi smo na istom putu – putu očuvanju tradicije.

Hasan je mnogo putovao širom naše lijepe Bosne i Hercegovine, obilazio sam mnoge gradove, sela, mahale, kulturne manifestacije i tako sam gradio čvrst most prijateljstva, koji se odnosi na očuvanje kulturne baštine. Prolivao sam znoj, ulagao sam veliki trud, vrijeme, novac ali nikad nisam žalio nista za spas tradicije.

Svugdje sam imao bujruma, zato sam i staru kuću uredio i tako sam dao naziv “Bujrum kuća” za sve one koji vole i poštuju tradiciju.

Želim da se zahvalim Udruženju žena “Mala Kladuša” što su bile moji musafiri, što su mi donjele raznih poklona od raznih eksponata i njihovih ručnih radova-vezova. Naravano i Hasan je za njih pripremio i uručio poklon za njihov rad i očuvanje tradicije. Inače ovo udruženje je jedno od aktivnijih na prostoru Velike Kladuše.

Sve dok cvjeta poljsko cvijeće, tradicija u zaborav neće!

Hvala vam dragi prijatelji koji cijenite i podržavate moj volonterski rad i način očuvanja tradicije.

Meni od najdražih riječi jeste “bujrum” zato se tako kod mene i kuća zove “Bujrum kuća”.

Izvor: BOOM Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *