Korak ispred!

Ponjevići: “Bujrum kuću” posjetili turisti iz Donje Međiđe, nadomak Gradačca

Danas sam imao divne musafir koji su bili u posjeti kod mene, odnosno da vide moju “Bujrum kuću”. Došli su iz Donje Međiđe nadomak Gradačca. Omer Šaldić koji me prošle godine ugostio kao najboljeg musafira u njegovom zavičaju Donja Međiđa. Gdje sam bio počasni gost u narodnoj nošnji povodom njihove kulturne manifestacije povodom “Ramazanskog Bajramama” u organizaciji njihovog KUD-a “Zambak” i MZ Donja Međiđa.

Tako je i moj prijatelj Omer sa svojim prijateljem Ahmetom Osmićem krenuli u obilazak naše lijepe Krajine. Boraveći kod svog prijatelja Hasana Ćehića u Baštri, nadomak Bužima. Zajedno su danas došli da me obiđu i da vide ljepote Bujrum kuće. Zaista su me oduševili sa svojim dolaskom.

Kako veli moj prijatelj Omer – pa vrijedni Haso ti si jedan od vrijednih insana, odnosno čuvara naših adeta koje su nam naši preci u amanet ostavili. Ovo što sam vidio kod tebe, nisam se nadao da si ovako “Bujrum kuću” uredio sa svojim starim eksponatima. Divim ti se i od Omera imaš veliku podršku. Iz Bujrum kuće nosim veliki broj lijepih fotografija u svoj zavičaj, imat ću da pričam najljepše priče o čuvaru tradicije. A ti Haso, kad god te put navede u naš Gradačac kod Omera uvijek imaš bujruma u svako doba dana i noći.

Hasan Ćehić iz Baštre nadomak Bužima – prvi put je kod mene u posjeti, pa kaže – moj imenjak ja ti se divim na svemu ovom što radiš, odnosno vidi se tvoja ljubav i rad prema tradiciji. Kad te put navede kroz Baštru, bujrum svrati na kahvu jer ti si insan koji radi na očuvanju naših adeta.

Ahmet Osmić koji je doputaovao sa mojim prijateljem Omerom, gleda i divi se Bujrum kući. Te Ahmet dodaje – vrijedni Haso evo prošle godine smo se sreli u Donjoj Međiđi, ali nisam ni slutio da ću evo doći i u tvoj zavičaj Ponjevići da vidim ljepote Bujrum kuće.

A ja i dalje ostajem vjeran tradiciji, ostajem borac i dalje ću da nastavim putem očuvanja tradicije i kulturne baštine. Kod mene je uvijek bilo bujruma za sve putnike namjernike koji poštuju moj rad i koji cijene našu tradiciju.

Sretno sam ispratio svoje musafire koji su odputovali za svoj zavičaj. Samo sam im rekao – bujrum i drugi put u moj zavičaj Ponjevići, odnosno moju Bujrum kuću.

Neka u Donjoj Međiđi kod Gradačca me po imenu i prezimenu pamte, neka svako za “Bujrum kuću” u Ponjevići kod Cazina znade.

Izvor: Boom Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *