Korak ispred!

Položila 20 ispita u samo 3 mjeseca!

Svaki student je barem jednom u životu rješavao ispite ili kolokvije ‘kampanjski’. Iako je to dugoročno napornije, neki studenti govore da je to za njih – jedini način.

Poznatiji kao ‘kampanjci’, ovi studenti ne uče tijekom semestra nego tjedan ili dva pred rokove, sjednu, nauče i na kraju prođu. Studentica V.Š., objasnila je iskreno svoj način učenja, percepciju kolegija koje je pohađala i kako je, na kraju, uspjela riješiti 20-ak ispita u samo par mjeseci.

V.Š. je 2019. godine bila na završnoj godini studija Pedagogije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Kao i svaki kampanjac, čekala je do zadnje sekunde kako bi sjela i krenula učiti, no, zbog odgađanja svega “do zadnje sekunde”, nakupio joj se poveći broj ispita za sam kraj studija. Ipak, na kraju je odlučila sjesti i sve položiti.

“Imala sam ozbiljan, odrasli razgovor sama sa sobom. Morala sam se pitati: studiraš li za sebe ili druge? Kada sam došla do odgovora, odlučila sam se uhvatiti u koštac s nevjerojatno velikim brojem ispita. Bila sam i više nego svjesna da je ovo bio takozvani ‘long shot’ i da će biti iznimno teško, gotovo pa i nemoguće, sve položiti na vrijeme, no, ako ne probam, neću ni znati. Nisam imala što za izgubiti!”, započela je svoju priču V.Š.

‘Kad je voda do grla…’ Kao pravi kampanjac, ispite rješava u zadnji tren – kad više nema ni trenutka za odugovlačenje.

“Jedino kad sam zapravo sjela i učila je bilo u zadnji tren, kad je voda do grla. Nema sad tu hoćeš ili nećeš. Toliko je određen raspored i stisnut, da moraš baš u ta dva sata ili koliko sjesti i učiti”, rekla je za MojFaks. Također, V.Š. spominje kako nikada nije izlazila “turistički” na ispite.

“Nije to za mene, jer mi to nema smisla. Ako želim znati pitanja iz nekih ispita, onda bih pitala kolege koji su bili na tom roku. Nema mi smisla izlaziti na ispite ako ne znam baš ništa, jer bi to za mene bio ‘walk of shame’. Svaki puta kad sam prijavila ispit i izlazila, većinom bi to bilo sredinom rokova, ali bih prošla. Ako se dogodi da padnem, naravno da prijavim i drugi rok i izađem da prođem taj kolegij. Ali nikad nisam prijavljivala ispite i izlazila kao turist. Jednostavno mi to nije nikada bilo zanimljivo”, govori.

Također, V.Š. kaže kako nikad nije odbijala ocjene ako je i znala da može imati višu ocjenu. Ocjene joj nikada nisu bile bitne, jer joj je bilo bitno dobiti znanje i dobiti ocjenu koja je zaslužena.

“Ako sam naučila za 3, radije bih dobila 3 pa da znam za tu ocjenu, nego da odbijem, odem kući, naštrebam, položim, dobijem 5 i za četiri dana zaboravim pola kolegija”, ističe iskreno. Kako su se ljetni rokovi približavali V.Š. je odlučila “zagrijati stolac” kako bi mogla završiti svoje školovanje u toj akademskoj godini.

Položila 20 ispita u tri mjeseca “Kada je vrag počeo odnositi šalu, shvatila sam da je sve do organizacije. Puno mi je lakše bilo jednom kada sam sjela i napisala plan – od najtežih do najlakših kolegija, kako položiti i koliko učiti za koji. I kad su ispiti krenuli, moji su kolege nakon ispita odlazili doma odmoriti, ja sam s druge strane skupljala ostatak literature i pripremala se za učenje odmah čim stignem kući i to po kojih 10 sati u komadu”, prisjetila se.

Izvor: Krtice.ne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *