Boom Portal

Korak ispred!

Početkom naredne godine Spotify i Netflix pod novim uslovima na App Storeu

Apple će dozvoliti kompanijama kao što su Spotify i Netflix da usmjeravaju korisnike na svoje web stranice zbog plaćanja, omogućavajući im da lakše izbjegnu naknade koje naplaćuje App Store.

Najnoviji ustupak proizvođača iPhonea u dugogodišnjoj borbi s programerima aplikacija je odgovor na istragu koju je pokrenula japanska Komisija za poštenu trgovinu, piše CNN.

Ažuriranje koje će stupiti na snagu početkom 2022. godine, a primjenjivat će se u cijelom svijetu, omogućit će programerima onoga što Apple naziva aplikacijama za “čitanje” da umetnu vezu prema vanjskim web stranicama i dozvoli ljudima da na njima postavljaju ili upravljaju svojim računima.

Takve aplikacije pružaju prethodno kupljeni sadržaj ili pretplate na časopise, novine, knjige, audio, muziku i video, prema Appleu. Amazon Video i Kindle također se često navode kao primjeri takvih aplikacija.

Spotify i Netflix nekad su dozvoljavali korisnicima da plaćaju usluge unutar aplikacije, ali su od tada prekinuli taj oblik naplate za nove članove usred spora s Appleom u vezi s velikom provizijom koju naplaćuje.

Naprimjer, preuzimanje aplikacije Netflix omogućit će vam da se prijavite, ali samo ako imate postojeći račun. Aplikacija vam inače kaže da se “pridružite i vratite” nakon što otvorite račun.

(Klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *