Korak ispred!

Oglasila se Valentina koja je u ZG otpjevala pjesmu o Kosovu, spomenula svetinje i “Daru iz Jasenovca”

“Pogotovo mi nije jasno zašto bi ikome van Srbije smetalo da se srpska pjesma pjeva u takmičenju koje je u Srbiji. Onda bi se bilo koja srpska etno pesma mogla doživjeti kao provokacija. Zašto samo ova?”

Valentina Kuzmanović raspametila je žiri Zvezda Granda, nastupom koji je publika mogla da gleda u subotu, 20. februara.

Jedna od dvije pjesme koje je pjevala bila je “Veseli se srpski rode”, koju u originalu izvodi Danica Crnogorčević.

Kaže, nije joj jasno zašto bilo kome smeta što se srpska pjesma pjeva u takmičenju u Srbiji, te da joj je posebno drago što je njen nastup emitovan iste noći kada je na RTS 1 prikazan film “Dara iz Jasenovca”.

Valentininu objavu prenosimo u cjelosti.

– Dragi moji, evo konačno da se i ja oglasim nakon mog nastupa u Zvezdama Granda. Čekala sam da se malo smire strasti i da spadne čitava ova euforija. Hvala vam od srca na predivnim komentarima podrške i čestitkama. Stiglo mi je više stotina poruka i zaista se trudim svima da odgovorim. Hvala i na divnim video snimcima. Jednostavno vam ne mogu opisati koliko sam srectna i ponosna – počela je Valentina.

– Što se tiče pjesme “Veseli se srpski rode”, žao mi je što su pojedini pjesmu doživjeli kao provokaciju i kao nekakvo potpirivanje nacionalizma jer je to jedna velika neistina. Pjesma je isključivo patriotska, što znači da poziva na ljubav prema domovini i svom narodu. Nastala je u jednom teškom periodu za Crnu Goru kad se srpski narod borio da pravoslavne svetinje i pravoslavna vjera odnesu pobjedu nad politikom, što se, hvala Bogu, i dogodilo – nastavila je.

– Pogotovo mi nije jasno zašto bi ikome van Srbije smetalo da se srpska pjesma pjeva u takmičenju koje je u Srbiji. Onda bi se bilo koja srpska etno pjesma mogla doživjeti kao provokacija. Zašto samo ova? Možda jer se pominju srpski rod, Kosovo i sl. Ne vidim zašto bi bilo zabranjeno spomenuti Kosovo, Obiliće, Nemanjiće itd. u Srbiji kad je to nešto čime srpski narod može samo da se ponosi. Ljudima koji se osjećaju time prozvanim želim više ljubavi i duševnog mira u životu i da nauče da poštuju druge narode, a ne samo svoj.

– To je definicija onog negativnog nacionalizma. Nasuprot tome, patriota voli svoju zemlju i narod, a poštuje druge. Sve dok ne naučimo tako da se ponašamo, nećemo živjeti u miru i slozi. Zatim, pjesma pripada etno žanru, a etno, naročito kosovske pjesme, meni su u duši i smatrala sam da ću njom uspjeti da se predstavim najbolje što mogu i doprem do srca publike. Jednako mi je drago i što se nekako sudbonosno “namjestilo” da se moj nastup emituje iste večeri kad i film “Dara iz Jasenovca”, što je mojoj interpretaciji dalo jedan poseban značaj i težinu. Na taj način kao da su i sve žrtve Jasenovačkog logora progovorile kroz moj nastup. Možda sada, kada je istina u vidu filma, makar jedan njen djelić, obišla narod, konačno mogu da počivaju u miru. Još jednom veliko HVALA svima – zaključila je ova mlada djevojka.

Izvor: Krtice.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *