Korak ispred!

Odličan metod za kvalitetan san je fizička aktivnost!

Kvalitetan san je prava blagodet za zdravlje, a fizička aktivnost odličan metod da ga “postignete”! Više o tome čitajte u nastavku…

Kao da stres zbog pandemije nije dovoljan, mnogi od nas prije spavanja gledaju u ekrane, listaju društvene mreže, gledaju video klipove… i sve to utiče na naš san.

Kvalitetan san i kako poboljšati navike spavanja?

Loši obrasci sna mogu potaknuti stres koji doprinosi tjeskobi, depresiji i sposobnosti fokusiranja. Loš san takođe ometa učestvovanje u aktivnostima koje podržavaju emocionalno blagostanje.

– Razvoj boljih navika spavanja je jedan od najbržih i najefikasnijih načina za poboljšanje mentalne dobrobiti pojedinca ili porodice – kaže terapeut John Duffy i otkriva kako poboljšati navike spavanja.

Ostavite uređaje

Mnogi prije spavanja gledaju u ekrane, listajući društvene mreže ili gledajući video klipove. U posljednjih nekoliko godina zavisnost od pametnih telefona postala je sve češća. Zavisnost o njima može uzrokovati poteškoće sa spavanjem, posebno kada se koriste kasno noću, prema nedavnoj studiji studenata objavljenoj u časopisu Frontiers in Psychiatry.

Duffy potiče svoje klijente da mobilne telefone ostave izvan spavaće sobe, a umjesto njih čitaju knjigu, meditiraju ili slušaju smirujuću muziku. Vježbe svjesnosti takođe mogu biti korisne, čak i za djecu.

Razvijajte dobru higijenu sna

Porodice uglavnom imaju iste navike spavanja. Dakle, možete modelirati dobar san za ostatak svoje porodice, kaže terapeut. Ako želite vidjeti djecu ili supružnika kako bolje spavaju, odredite jasno vrijeme za spavanje njima i sebi. Učinite isto i za vrijeme buđenja.
Dosljednost će svima pomoći da brzo razvijete zdrave navike spavanja, ali nemojte se previše obeshrabriti ako ova promjena potraje.

Najbolja metoda – fizička aktivnost

Možda najmoćnija metoda za poboljšanje sna je vježbanje tokom dana. Istraživanje koje je provela Nacionalna fondacija za spavanje pokazuje je da je kod ljudi koji redovno intenzivno vježbaju gotovo dvostruko veća vjeronatnoća da će imati kvalitetan, redovan san.

Na vrijeme na spavanje

– Mnogi problemi sa spavanjem postaju očigledni na početku školske godine. Budući da djeca obično počinju školsku godinu s loše regulisanim snom, pomjeranje vremena za spavanje u malim koracima može brzo riješiti probleme sa spavanjem – dodaje Duffy, a piše CNN.

(Ljepotaizdravlje.ba/24sata.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *