Korak ispred!

O čemu biste trebali razmisliti prije sistematskog pregleda djeteta

Godišnji sistematski pregledi djeteta su važni jer se može otkriti bolest koja je u ranom stadiju ili odstupanje u psihomotornom razvoju. Ne zaboravite razgovarati s pedijatrom o svim potencijalnim nedoumicama koje imate.

Vjerovatno želite postaviti nekoliko pitanja, ali ih možete zaboraviti čim dođete u ordinaciju. Iz tog razloga bi bilo dobro da nekoliko dana prije pripremite listu pitanja. Možda se pitate je li škrgutanje zubima normalna pojava ili ste zabrinuti zbog djetetove izbirljivosti kada je riječ o hrani.

Razmislite i o detaljnijim pripremama – možete pisati dnevnik prehrane (npr. spisak svih obroka koje je dijete pojelo u protekloj sedmici) kako bi pedijatar imao detaljan uvid.

Pandemija koronavirusa dovela je do veće stope anksioznosti i poremećaja u ishrani kod mnogih ljudi, pa tako i djece. Izolacija i tuga zbog gubitka voljene osobe mogu dovesti do problema poput mokrenja u krevet, nedovoljne količine sna i poremećaja u ponašanju.

Možda će vam biti neugodno govoriti o nekim stvarima koje ste primijetili kod djeteta, ali pedijatru uvijek trebate reći istinu. On ne može preporučiti najbolji način liječenja ukoliko ne sazna tačne podatke.

Doktori su poznati po tome što koriste medicinski žargon koji zvuči kao besmislica svima koji nisu u medicinskoj struci. Dakle, ako je nešto nejasno, sasvim je uredu postaviti dodatna pitanja ili zatražiti od njega da to ponovi ili kaže na drugi način.

Pokušajte zakazati pregled u vrijeme kada djetetu najbolje odgovara. Dakle, kada ne spava ili ne jede. Ne planirajte druge aktivnosti odmah nakon pregleda kako ne biste morali žuriti.

Starija djeca znaju kako izgleda pregled, ali mlađoj djeci trebate reći da će doktor provjeriti njihovu visinu i težinu, pregledati oči i uši i slično. Naravno, trudite se da to objasnite na što bolji način kako ne biste prepali mališana.

Međutim, trebate biti u potpunosti iskreni i reći ukoliko će trebati primiti vakcinu. Objasnite kako će to ličiti na štipanje i da bol neće dugo trajati.

Na kraju ne zaboravite pitati dijete ima li pitanje za pedijatra. Ovaj naizgled blesav korak može pomoći djetetu da izgradi odnos povjerenja prema medicinskim radnicima.

(Klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *