Korak ispred!

“NEVJERNICE MOJA” I “SANA” SU PRVE PJESME KEMALA MALOVČIĆA NASTALE PRIJE 50 GODINA!

Jedna od najvećih i najomiljenijih narodnjačjkih zvijezda na balkanskim prostorima Kemal Malovčić snimio je na stotine hitova. Najveći su „Okreće se kolo sreće“, „Ko gubi…“, “Zumro, „Oženi me babo moj“, „Rekla si mi da ne voliš zimu“, “Sine, sine”, “Zaljubljeni, ostavljeni”, “Trn u oku”…

Ali, malo je poznata sudbina njegove prve pjesme i sami počeci karijere. Nisu mu baš bila otvorena vrata, iako je pobjeđivao na lokalnim tamičenjima u Sanskom Mostu, Prijedoru, pa čak i u Sarajevu.

Na prvi svoj diskografski uspjeh je čekao dosta dugo. Godine 1970., nakon što je snimio singl za aleksandrovački “Diskos” puiblika je prihvatila njegove pjevanje, a muzički urednici nisu bili oduševljeni. Na ovoj prvoj Keminoj singlici bile su njegove pjesme “Nevjernice moja” i “Sana”, zavičajna pjesma posvećena njegovom rodnom kraju I prelijepoj Sani. Za obje je on pisao i stihove I muziku, ali mu je u tome pomagao I brat Džemal malovčić. Koji je bio dobar harmonikaš, ali  i pjevač.

Zanimljivo je da je pjesmu “Sana” Kemal snimio i 1968. Godine. Tada nije imao ni 20 godina. Ali, je ta ploča prpšla nezapaženo. Tek dvije godine kasnije doživjela je ogromnu popularnost.
Danas, pedeset godina kasnije, Kemalovu pjesmu “Sani” mnogi oživljavaju, jer se smatra jedno od najljepših komponovanih zavičajnih pjesama. 

(Najportal.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *