Korak ispred!

Na kafi sa ? Rahima Halimanović

1. Kako je zapravo počela Vaša karijera ?

-Moj značajniji istup bio je negdje 2001. god. kada sam odlučila objaviti svoju prvu zbirku poezije ”Dušom sevdaha”. Tako sam zakoračila i u svijet sevdaha, jer sam kao dijete pokazala talenat za pjesmu u stihu i pjesmu u interpretaciji sevdaha. Nisam se bavila mišlju da mi to bude profesija i osnovno zanimanje, već izražaj ljubavi prema sevdahu i poeziji.

2. Da li ste u djetinjstvu pokazivali zainteresiranost za Vaš posao?

-Imala sam mnoge nastupe u Osnovnoj i Srednjoj školi, kako u horu, folkloru, pjevanju, pa čak i u dramskim sekcijama. Moji radovi iz Bosanskog jezika su bili nagrađivani i objavljivani.

3. Čiju podršku ste najviše imali na samom početku?

-Od početka sam imala veliki podršku roditelja i nastavnog osoblja. Za moju prvu knjigu sam zahvalna pjesnicima rahmetli Safetu Seferu i vrsnom književniku rahmetli Aliji Dubočaninu, koji su još 2001. god. uredili moju prvu knjigu i dali zeleno svjetlo da uđe u Biblioteke. Tako je moja prva knjiga “Dušom sevdaha”objavljena 2003. godine.

4. Estrada nekada i sad ?

-Što se tiče estrade, kratko bih rekla da je velika razlika ..estrada nekada i sada. Nekada je mnogo više bio cijenjen kvalitet i sadržaj, dok je sada uglavnom prioritet na ambalaži i dobroj reklami, što je prolazno i površno.

5. Na kraju dana kad se pogledate u ogledalo šta vidite?

-Kada se pogledam u ogledalo vidim zadovoljnu i sretnu ženu, koja ima divnu porodicu a ostavila je pozitivan trag iza sebe obilježen sa sedam zbirki poezije i aforizama, kao i mnoge humanitarne i koncerte sevdaha. Takođe vidim i brojne nagrade za moj rad u regionu i dalje.

6. Vaša omiljena destinacija za odmor?

-Odmarati najviše volim u svojoj vikendici nedaleko od Sarajeva. Tu uživam u prirodnim ljepotama i družim se sa olovkom i papirom.

7. Sa kim najradije volite popiti KAFU?

-Najviše volim popiti kafu u Art kući sevdaha sa dragim prijateljima, sevdalijama pjesnicima i dragim ljudima koji su godinama uz mene.

8. Od društvenih platformi , imate i najviše koristite?

-Najveća korist je ličnog izražaja i slobode. Materijalno je prolazno i uvijek u drugom planu. Nikada ne radim po nečijim direktivama i uvijek sam sama svoja. Mislim da je to ono po čemu se razlikujem od mnogih.

9. Kako komentarišete rijaliti igrače, vidite li sebe u tome?

-Rijaliti igrači su produkt suvremenog življenja i apsolutno se ne uklapam niti vidim sebe u tim oblicima ličnog predstavljanja.

10. Omiljeni grad i zašto ?

-Moj omiljeni grad je naravno moje drago Sarajevo u kojem živim od 1973. godine. Ovaj grad mi je pružio mnogo lijepog i mislim da je najljepši na svijetu. To je grad sa srcem i dušom i posvetila sam mu više pjesama. Drage uspomene takođe me vezuju za rodni Višegrad, koji na žalost nije u onom sjaju u kom je nekada bio.

11. Omiljeno jelo i piće?

-Najviše volim jesti povrće, piletinu i ribu. Omiljeno piće od djetinjstva do sada je gorki TONIC

12. Na Vašem emocionalnom partneru najviše Vas privlači ?

-Na žalost moj emocionalni partner je trenutno velika praznina. U odnosu dvoje ljudi mislim da je najvažnija inteligencija praćena karakterom i poštovanjem.

13. Neostvarena želja?

-Nemam nekih posebno neostvarenih želja, jedino u stvarnost želim pretvoriti snimanje nove SEVDALINKE pisane na moj tekst. To mora malo sačekati bolja vremena.

14. Da možete vratiti vrijeme, šta bi prvo uradili ?

-Da mogu vratiti vrijeme, ostala bih ista, jedino bi pažljivije odabirala ljude sa kojima bi se družila i dala im svoje povjerenje.

15. Planovi za budućnost?

-Planovi za budućnost su ipak nešto što je nepredvidivo i mogu samo moliti Najvećeg da bude uz mene i porodicu, da spasi čovječanstvo od svih iskušenja.

Autor: Redžo Beganović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *