Ima nešto što mnoge vezuje, jeste tradicija i kulturna baština.

Za naš portal je Hasan Keranović  reko nam da je bio gost kod svoga domaćina osnivača i predsjednika Udurženja “Šiljkan” iz Beograda, Milenka Kuzmanovića. Kao pravi domaćin mnogo se potrudio da mi pokaže neka od kulturno znamenitosti u Beogradu. Nakon razgledanja grada, sjeli smo i kahvu domaću popili. Mnogo tema i ideja smo razmjenuli u nadi za novu buduću saradnju na polju tradicije njegovog Udruženja Šiljkan i Bujrum kuće. Kao mali znak pažnje Milenko mi je  poklonio  nekoliko ručnih radova njihovog Udurženja. Drago mi je uvijek graditi most prijateljstva na polju tradicije i kulture.

Cilj Udurženja i osnivača istog je da okupe kulturna umjetnička društva, koreografe, igrače, muzičare, samostalne zanatlije (igrače, opančare, slikare, vajare…), etno pjevače i horove sve sa ciljem očuvanje Srpske kulture i tradicije.

Borba za očuvanje tradicije ovog udruženja je kontinuirana, trajna, uz ulaganje ogromnog truda. Povijest dodirujemo kroz tradiciju, u sjećanju, u pričama s koljena na koljeno u porodicama, knjigama, na filmu, u muzejima. Narod traje, kažu, od one tačke do koje kolektivno sjećanje doseže. Njegovanje tradicije kroz običaje oživljava prošlost i potiče sjećanje kako se predočava prošlost. Tradicija nije čuvanje pepela, nego čuvanje žive vatre života, poticaj i jamstvo kontinuiteta zdravog života, posjedovanje sadašnjosti, a nadasve put za ostvarenje budućnosti-kazao je za naš portal  osnivač i predsjednik pomenutog Udruženja Milenko Kuzmanović.

Za očuvanje nacionalnog identiteta vrlo je važno upoznati svoju povijest, kulturu, svoje običaje i staviti ih u funkciju tradicije, jer to je živa vatra postojanja, smisao života i radost življenja. Tko ne potiče kulturu pamćenja izgubljen je i nema sadašnjost, a budućnost ne može očekivati i neće je imati. Svako tko može neka piše o običajima i povijesnim zbivanjima, jer to obogaćuje našu sadašnjost i obećava ljepšu budućnost-kazao je Kuzmanović. Kultura i umjetnost, običaji i vjerovanja, ljepota i mudrost življenja, čine tradiciju jednog naroda.

Tradicija naroda bogata je i neiscrpna riznica koju treba otvarati, otkrivati, upoznavati i tako od zaborava sačuvati neprocjenjive vrijednosti koje čine ljepotu duha jednog naroda. To je nešto što se ustaljeno prati, obilježava i proslavlja, što se sa koljena na koljeno, nasleđuje, mjenja ili propada – Narodna poslovica kaže : „bolje da propadne selo nego običaj„ Običaji su, od najranijih vremena, ispunjavali jednu od svojih važnih uloga, čuvanje identiteta naroda.

Koliko je čuvanje običaja i tradicije bilo značajno govori i izreka “bolje zemlju prodati, nego običaj izgubiti”, dodao je Kuzmanović. Posebno imam čast što sam stekao jedno veliko prijateljstvo sa Hasanom Keranovićem, koji vodi bitku i borbu da se tradicija očuva od zaborava.

Hasan je čovjek koji njeguje tradiciju svojih pradjedova, ali isto želi da upozna i vidi tradiciju drugih naroda. Nadamo se da ćemo ostvariti i neke nove zajedničke kulturne manifestacije, kako u mom Beogradu tako i u njegovom rodnom gradu Cazinu-kazao je za naš portal osnivač i predsjednik Udruženja “Šiljkan” iz Beograda, Milenko Kuzmanović.

Kuzmanović je ovom prilikom kazao da će svakako doći u Ponjeviće, da lično vidi Bujrum kuću i da na taj način poveže još jači most prijateljstva sa našim sugrađaninom Hasanom Keranovićem.

Izvor: Boom Portal