Korak ispred!

Mitar Mirić: Svaki novi projekat je nova borba, a odustajanje mi nikada nije bila opcija!

1. Kako ste zapravo počeli sa vašom profesijom?

-Pa zaista mogu reći da od malih nogu pevam. No, najveći korak u sve to je bio dok sam bio u srednjoj školi. Bio sam član KUD-a u Brčkom i jedne prilike specijalni gost je bio legendarni Zaim Imamović koji me je čuo i odveo u Sarajevo gde sam snimio svoju prvu singlicu za sarajevski Diskoton. To nikada neću da zaboravim i večno ću biti zahvalan Zaimu.

2. Koliko ste vjerovali u sebe, da li je bilo trenutaka da odustanete?

-Ako ne veruješ u sebe nema od tebe ništa. Naravno da sam verovao i borio se. Ovo je tip posla gde se boriš bez prestanka. Svaki novi projekat je nova borba, a odustajanje mi nikada nije bila opcija.

Foto: Privatna arhiva

3. Ko vam je najveća podrška?

-Meni bliski ljudi i naravno fanovi. Zbog njih ovoliko trajem.

4. Napravite paralelu koliko se prije a koliko danas se mora ulagati u karijeru?

-U karijeru se moralo ulagati uvek, tako je i sada. Sada je to dosta drugačije nego pre. Danas se mora snimiti spot koji će pratiti priču pesme, da bolje prođe kod publike. Pre su se snimali spotovi samo iz razloga da te narod vidi i prepozna, da znaju ko si. Danas moraš ulagati u spot, garderobu, društvene mreže. No, ipak ne mora značiti. Ja sam snimio pesmu “Zvali ste na jedno piće”, izveo sam je samo u jednoj muzičkoj emisiji kao playback i postala je hit. Tako da golemo ulaganje ne garantuje hit, ali svakako je danas potrebno. Sve ima svoje prednosti i mane, no jedno je sigurno bez ulaganja u sebe nema ni uspeha.

Foto: Privatna arhiva

5. Kako komentarišete današnje COVERE?

-S jedne strane su dobri, s druge ne. Da budem precizniji, kako za koga. Cover neće pomoći na duge staze jednom anonimusu. Može to biti instant neki da to bude dobro i zaista ima mladih pevača koji su dobro izveli covere čak su neki i moje pesme presnimili. No, uvek se desi to da te upoređuju sa originalom i budu dve vode. Nekome bolji orginal, nekome Cover. I onda na kraju ta pesma oživi i bolje prođe onaj čija je pesma u originalu. U našem poslu je najbitnija lična karta. Ako nemaš svoju pesmu po kojoj si poznat, nikada nećeš dostići određeni stepenik uspešnosti. Biti ćeš tu i pevat ćeš dobro. No, to nije to i nije rešenje za daljnji uspeh. Najbitnije je biti svoj i izgraditi sebe. Ako to ne učiniš, pitanje je koliko ćeš trajati.

6. Planovi za budućnost?

-Nisam čovek koji voli previše da planira. Često se desi da svašta kažem i obećam i onda ne bude ništa. Tako da lagano se ide dalje pa videćemo. Svakako, novi nastupi, neka nova pesma do kraja godine. Videćemo.

7. Omiljen izvođač i zašto?

-Ja sam u životu imao dva idola i to se zna. Safet Isović i Nedeljko Bilkić. Razloge ne treba govoriti. Njihova karijera govori sve. Bilkića i danas kada sretnem ljubim mu ruku. To je za mene legenda i poštujem ga. A meni danas mlađe kolege priđu i lupe me po ramenu “Đe si kolega?”, a ja nemam pojma ni da peva, ni ko je on. Nikada ga nisam video ni čuo za njega. Ne smeta mi takav pristup, ali eto stvarno se desi da je tako.

Foto: Privatna arhiva

8. Nekad i sad paralela između zabavne, strane i današnjih narodnjaka?

-Pa nemam tu šta puno da kažem. Drugačije jeste bilo. Danas je sve drugačije, od muzike, stila svega. Neki su opstali, neki nisu. Uvek će biti kvaliteta i ajmo reći šunda i u zabavnoj i u narodnoj muzici. Jedino mislim da smo se mi više i češće družili kao pevači zabavne i narodne muzike, nego ovi danas od mlađe generacije. Mi smo u čuvenoj kafani Šumatovac bili podeljeni na dve strane. Npr. levo “Zabavnjaci”, desno “Narodnjaci”. “Zabavnjaci” piju kiselu vodu, a mi žestoka pića i tako se zezamo. Bilo je svega.

9. Za 10 godine vidite se gdje?

-Kao što rekoh, nisam čovek koji voli da planira. Dosta toga mi se dešava spontano. Neka me posluži zdravlje i dokle god me publika želi ja ću da pevam. Nemam nameru da prestanem barem još 50 godina.

10. Komentar na najgori i najbolji stajling nekih javnih ličnosti?

-Uh, nemoj mene tu u modne gurue. Odmah će reći šta on komentira, a nosio je prsluk na golo telo. Ta je priča već poznata šta i kako je bilo i zbog čega. Pa su me tada “pljuvali”. Jedino je pokojni Džej, neka mu je laka zemlja, rekao tada “Ćutite, nemate pojma nije Mitar mutav, dobar je to štos”. Tako da ne volim da komentiram tuđe stajlinge. Neka nosi svako šta mu se sviđa i šta misli da treba.

Foto: Privatna arhiva

Razgovarao: R. B.

One thought on “Mitar Mirić: Svaki novi projekat je nova borba, a odustajanje mi nikada nije bila opcija!

  1. Драго ми је што сам прочитао овај интервју од једног од најбољег певача народне музике икад. Заиста је јединствен певач са добрим гласом и многим добрим песмама и јаким хитовима. Најдража ми је његова пема’ Казнио Ме Је Живот, Мајко’ . Једна од најлепших песама народне музике.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.