Korak ispred!

Ljekari upozoravaju na ovu naviku koja može biti opasna po zdravlje

Kada se nakon kupanja obrišete suhim, čistim peškirom, skoro svi će ga ostaviti u kupatilu da se osuši. Međutim, kako ljekari upozoravaju, ova navika može biti itekako štetna po zdravlje, jer se tada mogu namnožiti gljivice i bakterije. Ukoliko vlažan peškir, koji je pun sitnih čestica odumrlog površinskog sloja kože, prenoći na sparnom mjestu, kao što bude kupatilo nakon kupanja, na njemu će se namnožiti bakterije i gljivice, i to za veoma kratko vrijeme.

Ljekari, također, savjetuju da je maksimalan broj korištenja jednog peškira tri puta između dva pranja, ali samo ako se u međuvremenu temeljno osuši. Dakle, kada iskoristite peškir, potrebno je ostaviti ga da se osuši na svježem zraku, ukoliko je napolju toplo, ili u kupatilu, na sušaču ili radijatoru, tokom zime, kako bi se spriječio razvoj bakterija.

Također, veoma je važno da se koriste različiti peškiri, poseban za ruke, poseban za lice i poseban za tijelo. Isto tako, svaki član porodice mora imati svoj peškir. Ljekari savjetuju da žene trebaju imati zaseban peškir za intimnu regiju, a u slučaju bilo kakve infekcije, trebaju ga mijenjati poslije svake upotrebe i otkuhavati prilikom pranja.

(Avaz.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.