Korak ispred!

Kina lansirala vojni satelit koji će uništavati svemirski otpad

Satelit Shijian-21 lansiran je pomoću Long March 3B rakete iz centra Xichang na jugozapadu Kine još 23. oktobra, a njegove zadatak je da testira i provjeri tehnologije namijenjene smanjenju problema sa svemirskim otpadom. Lansiranje je bilo u potpunosti uspješno, a satelit je poslan u geosinhronu transfernu orbitu. Ipak, detalji o satelitu i njegovim mogućnostima ostaju misterija.

Lansiranje kineskog vojnog satelita dolazi u vrijeme kada je količina svemirskog otpada alarmantno velika. Više od 40 zemalja je dosad lanrisalo 8.950 satelita, a oko 5.000 ih se nalazi u orbiti iako je većina došla do kraja svog životnog vijeka. Operativno je svega 1.950 satelita, dok su ostali postali svemirski otpad.

Ovaj opted predstavlja visok rizik za operativne misije u orbiti jer bi moglo doći do sudara, a to bi u konačnici prouzrokovalo veliku štetu. Kineski satelit je ranije pogođen dijelom stare ruske rakete.

Mnoge kompanije kao što je Kurs Orbital, počele su razvijati letjelice namijenjene rješavanju problema sa svemirskim otpadom, a tim putem ide i Kina.

(Klix.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *