Korak ispred!

Kako su Saša Popović i Lepa Brena zaradili prvi milion

Lepa Brena decenijama važi za jednu od najvećih zvijezda na prostorima bivše Jugoslavije, dok je Saša Popović jedan od najmoćnijih ljudi na muzičkoj sceni, a početak njihove uspješne karijere i sticanja ogromnog bogatstva koje danas posjeduju obilježila je zajednička saradnja.

Najveći estradni mag Saša Popović pokazao je talenat i za muziku i za biznis još u ranoj mladosti. Svoju bogatu karijeru punu uspona i padova započeo je u staroj Jugoslaviji, gdje je najveću slavu stekao kada je nastupao sa „Slatkim grehom“.

Harmoniku je počeo da svira još kada je imao 10 godina, a profesionalno je počeo da se bavi muzikom 1976. godine, prvo u orkestru „Lira šou“.

Kada je Popović sa svojim orkestrom nastupao u hotelu „Galeb“ u Brčkom, 1980. godine, upoznao je mladu pjevačicu Fahretu Jahić.

„Do njihovog dolaska već sam pjevala na raznim veseljima. Oni su tada tražili pjevačicu jer je prethodna morala da napusti bend zbog udaje. U Brčkom su ih svi upućivali na mene. Otpjevala sam im nekoliko pjesama, a sugrađani su me podržali velikim aplauzom, dok su Saši Popoviću od uzbuđenja spale naočare s lica“, opisala je Brena njihov susret.

„Zadesili smo se u hotelu ‘Galeb’ u Brčkom. Rekli su nam da nigdje nema pjevačica. Mi u sred Bosne, a nema pjevačica. Onda je jedan rekao ‘ima jedna, pjeva neke igranke, trese uz Dženis Džoplin’. Ulazi na vrata djevojka sa kovrdžavom kosom, puca od zdravlja, sva jaka sa kožnim prslukom. Dođe ona i kaže ‘Ja sam Brena’, mi smo se nasmijali. Ja sam rekao da nema šanse. Sutradan dođe Brena na nastup i otela pjevačici mikrofon i vidjelo se da je talentovana“, ispričao je Saša.

Nakon ovog prvog susreta, ubrzo su započeli saradnju, a kada je Lepa Brena postala njihova pjevačica, 1982. godine promijenili su ime u „Slatki greh“.

Njihov tadašnji menadžer Vladimir Cvetković upoznao ih je sa Milutinom Popovićem Zaharom, a on im je komponovao prvu ploču pod nazivom „Lepa Brena“.

„Zahar je ime benda promijenio u ‘Slatki greh’ i napravio deset pjesama koje je izdao PGP RTS. Na albumu se našao i čuveni hit ‘Čačak, Čačak’. Prvi nastup sa tom numerom imali smo na ‘Hit paradi’ u Beogradu. Taj snimak je dao čuvenom voditelju Milovanu Iliću Minimaksu i rekao mu: ‘Evo ti snimka sa kojim možeš dobro da se zezaš.’ On je taj video emitovao u emisiji ‘Pretežno vedro’ i, želeći da bude duhovit, dodao mi je epitet ‘lepa’. Tako sam postala Lepa Brena“, ispričala je pjevačica svojevremno za medije.

Jedan od ključnih momenata u usponu njihove muzičke karijere bila je saradnja sa Rakom Đokićem, jednom od najboljih estradnih menadžera tog vremena.

„Mi smo svirali u hotelu ‘Jugoslavija’, nas šestoro i Brena i kao bend smo imali platu 7.000 maraka. Znači svako po hiljadu. To je bila najveća hotelska plata u to vrijeme u staroj Jugoslaviji“, započeo je Popović, pa je ispričao kako je u to vrijeme upoznao Raku Đokića, koji je došao da ugovori saradnju sa „Slatki grehom“ pred predstojeću turneju.

Kada su pregovarali oko zarade nakon Rakinog pitanja – „Djeco, koliko vi koštate?“, jedan dio benda predložio je 1.000 maraka po danu, drugi je išao i do 5.000, pa su nekako došli do prijedloga da njihova grupa uzme sa svom opremom 15.000 maraka, uz obrazloženje da imaju svoj razglas i rasvjetu.

„Dođe tip sa pisaćom mašinom, sastavi ugovor. Ode Raka, dođu ostali iz ‘Slatkog greha’ i pitaju šta je bilo. Pristao je“, ispričao je Popović svojevremeno, pa je opisao kako je cijeli bend slavio ugovorenu saradnju, koja je, kako se kasnije ispostavilo, donijela ogroman profit ovom sastavu. Nakon sedam dana turneje uslijedilo je ono što je iznenadilo sve.

„Djeco, da vam čestitam, zaradili ste 105.000 maraka.’ Mi skačemo, grlimo Raku, ali on kaže: ‘Čekajte, moram da vas pitam nešto. Šta ćemo da radimo sa ovih pola miliona maraka što je ostalo?’. ‘Kako pola miliona maraka?’, pitali smo. ‘Pa za ovih sedam dana smo zaradili 605.000 maraka. Vama treba da platim 105.000, a šta da radim sa tih 500.000?’“, ispričao je Popović.

(express/cdm.me)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *