Korak ispred!

Istraživanja dokazala: 66 posto ljudi bili su prijatelji prije ljubavne veze

Ako ste sami naučinici predlažu da pregledate već postojeće kontakte u svom mobitelu, jer je moguće da ćete među njima pronaći svog budućeg ljubavnog partnera.

Naime, u meta-analizi sedam studija objavljenih u časopisu Social, Psychological and Personality Science istraživači su ispitali rezultate 1.900 učesnike i otkrili da je 66 posto njih sa svojim parterima prije nego su se zaljubili bilo u prijateljskoj vezi.

Prema riječima stručnjaka za odnose i terapeutkinje Rachel Wright, ovi nalazi pokazuju da se većina romantičnih veza razvija i temelji na prijateljstvu, a razlog pronalazi u istraživanju osnivača Gottman instituta, bračnog para Johna i Julie Gottman.

Ako pogledate njihovu teoriju o tome što čini dugoročne, sretne, zdrave i uspješne odnosima, vidjeti ćete da se tek pri kraju spominje ljubav – rekla je Wright, dodajući da nas iste karakteristike koje nas čine dobrim prijateljima čine i dobrim partnerima.

Nastavlja da ima smisla da su vrijednosti koje su bitne u prijateljstvu bitne i u dugotrajnoj i sretnoj vezi, jer je razumijevanje partnera kao čovjeka možda i najvažnija komponenta svake uspješne veze.

Zapitajte se u čemu je, osim u seksu, razlika između vaših prijateljstava i vaših romantičnih veza i potrudite se da ono što imate sa svojim prijateljima bude prisutno i s vašim partnerima – rekla je i dodala kako pritom ne bismo trebali brinuti hoće li se i prijateljstvo uništiti ako ljubavna veza ne uspije.

Nema razloga zašto dvije odrasle osobe ne mogu promijeniti kontekst svoje veze i vratiti se staro ako romantična veza ne funkcionira, isto tako ne zaboravite njegovati prijateljski odnos s novim potencijalnim partnerima.

(Krajina.ba)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *