Korak ispred!

Hasan Keranović: Ispred Bujrum kuće u Ponjevićima – organizovao komušače

Vjerno, brižno i neuomorno Hasan Keranović iz cazinskog naselja Ponjevića, nastavlja i dalje da radi volonterski na očuvanju tradicije i običaja.

Ovog puta riječ je o “komušačima”, koje je Keranović Hasan 22.10.2020. godine mnogo se potrudio da organizuje komušače ili perušače u svom rodnom zavičaju Ponjevićima.

Komušači su bili posebno omiljeni među omladinom, ali među i starijim insanima, bilo je ašika, lomili se klipovi, a znalo je biti i priča sa sretnim završetkom – svatovanja – govori na za naš portal Hasan Keranović.

Komušači u avliji Bujrum kuće…

Čitav proces, od branja, preko komušanja, do ubacivanja “zlatnih” klipova u kukuruzane, praćen je pjesmom, pošalicama, nezaobilaznim narodnim kolom…

Danas sve rijeđe imamo mogućnost da osjetimo taj užitak, duh i ljepotu jednog seoskog običaja, koji polako tone u zaborav. Krivca možemo tražiti u najezdi poljoprivredne mehanizacije mada je i kompletna poljoprivreda na izdisaju – kazao je za naš portal Hasan Keranović.

Keranović se zahvalio  svojim musafirima, učesnicima koji su se odazvali da budu u ovom ambijentu pravom običaju komušača – ispred Bujrum kuće u Ponjevićima.

Keranović se zahvalio i  Udruženju žena “Brekovica”  Bihać, Izvornoj grupi “Kumovi”, Haris Tahirović  koji je svojim glasom sevdaha i zvukom harmonike uljepšao komušače.

Naravno, Keranović  se zahvalio i svojim komšijama iz Ponjevića, koji su se odazvali na komušače koje  organizirao. Velike pohvale i zahvale idu mališanima iz njegovog sela Ponjevići, koji su učestvovali i bili dio ovog posebnog događaja.

Da bih sve ovo bilo upakovano i dokumentovano, Keranović se posebno zahvalio i 4A Studiu, što su snimali ovaj stari, skoro zaboravljeni običaj – komušači.

Na samom kraju Keranović kazao je- tradicija je kao drvo bez korijena, a ja ću i dalje raditi na očuvanju običaja, koje su nam naši preci u amanet ostavili. Sjetim se svoje mladosti i tih divnih komušača, pa me povukla velika želja da i ja organizujem komušače. Hvala svima na podršci mom volonterskom radu i njegovanju tradicije i običaja.

Sve dok se Haso po Bosni i Hercegovini “šeće” (hoda i putuje) tradicija u zaborav neće.

IZVOR: Macanovici.Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *