Korak ispred!

Etno Avlija “Mačkovac” koja čuva kulturno – historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine

Ima nešto što nas veže za duboku prošlost, sam naziv kompleksa Etno avlije “Mačkovac” govori da je mjesto bogate historijske prošlosti Bosne i Hercegovine.
Gajiti ljubav prema tradiciji i kulturnoj baštini, stalno sam gradio nova prijateljstva sa istomišljenicima.

Ovog puta donosim svoju priču, odnosno prenosim svoje riječi od moje posjete u jednom od najljepših Etno sela, a riječ je o Etno avliji “Mačkovac” nadomak Banovića.

Mogu ponosno kazati da je Etno avlija “Mačkovac”, svojevrsni muzej na otvorenom. I, zaista, ova avlija odiše tradicijom, a na svakom koraku je moguće vidjeti bosanskohercegovačke motive.

Uzdahnem pa krenem dalje kroz avliju…

Upravo ovakav koncept Etno avlije, koja se, osim 15 zanatlijskih radnji, sastoji i od Zavičajnog muzeja, ugostiteljskog objekta, vodenice i Begove sobe, doprinio je tome da više od pola miliona ljudi posjeti ovo historijsko-kulturno nasljeđe u proteklih nekoliko godina.

Etno avlija je nastala na osnovu ideje vlasnika Refika Halilovića koji uvijek nastoji saslušati potrebe gostiju i ponuditi im vrhunsku uslugu.

U vanjskom dijelu Etno avlije izloženo je nekoliko kolekcionarskih stalnih postavki, odnosno zbirki različitih predmeta.

Posjetioci imaju priliku vidjeti i stare ukrasne predmete i rukotvorine na tom području Bosne i Hercegovine, a među njima su ibrici, frule, džezve, findžali i tome slično.

Na jednom od nekoliko panoa izložene su i rukotvorine od drveta, a među njima su muzički instrumenti i upotrebni predmeti (drvene kašike, ukrasne džezve i slično).

Dok sam pažljivo razgledao Etno avliju “Mačkovac“, vidim da je cijeli kompleks prigodan za relaksaciju, odmor i šetnju. Na tren sam osjetio taj pravi miris prošlih vremena, odnosno tradiciju i sve ono što nas veže za duboku prošlost. Jednostavno ovo je za mene mjesto koje čuva kulturno historijsko naslijeđe Bosne i Hercegovine.

Domaćin vlasnik Refik Halilović me dočekao raširenih ruku i poželio mi dobrodošlicu u njegovu Etno avliju Mačkovac. Da je još ovakvih kao što je naš Refko, tradicija sigurno bi još više se njegovala od zaborava… ali Refko je biser Bosne i Hercegovine, čovjek koji je s ljubavlju gradio i stvarao svoju Etno avliju.

Danas etno avlija “Mačkovac” posjeduje preko 30.000 eksponata koji su opipljivi i gosti ih mogu pogledati i upitati osoblje o čemu se radi, kaže meni uvaženi vlasnik Refik Halilović. Dodao je kako gosti dolaze iz cijele Bosne i Hercegovine, regiona, Europe i svijeta.U sklopu Etno avlije nalazi se i Begova kuća iz 1966. godine, u kojoj je sniman film “Ugljar”, a u istoj se nalazi i etno kino. U njoj su izloženi razni predmeti, među kojima su sehare (150 ih je izloženo u Etno avliji), sećije ukrašene tkaninama, mangala, ibrici i tome slično.

Tradicionalna hrana, osoblje odjeveno u nošnje i predmeti stari po nekoliko stotina godina pomažu posjetiocima da se vrate u vremena kada je život bio sporiji i kada se znalo, kako domaćini kažu “ćejfiti“, uz konstataciju da je danas važno znati zastati i uživati u trenutku uz sevdah za koji kažu da se pjeva srcem i dušom, a ne riječima.

Hasane, neka si ti meni došao, meni je čast što si moj poseban musafir, ti si vidim na jednom putu, putu kojim ti hodiš jeste tvoja borba, trud i snaga da očuvaš tradiciju od zaborava. Hoću da kažem da smo na istom putu što se tiče našeg rada prema tradiciji i očuvanju njene vrijednosti. Ovdje se osjećaj kao da si kod kuće, jer vidim da si sretan što si mi opet došao u posjetu. Kod mene u mojoj Etno Avliji “Mačkovac” uvijek si dobro došao i uvijek ćeš bujruma imati. Budi uvijek tako vjeran našoj kulturnoj baštini, jer sam i sam takav – kazao je moj pošteni domaćin Refik Halilović.

IZVOR: BOOM PORTAL

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *