Korak ispred!

Danas se navršava tačno dvije godine kako nas je napustio kralj narodne muzike Šaban Šaulić!

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić poginuo je u teškoj saobraćajnoj nesreći nakon nastupa u Njemačkoj prije tačno dvije godine dana.

Niko nije ni slutio da se Šaban neće živ i na nogama vratiti sa nastupa u Njemačkoj, a teška saobraćajna nesreća koštala je života legendarnog pjevača.

Subota, 16. februar – dan pred strašnu tragediju

Kralj narodne muzike Šaban Šaulić u Njemačku se zaputio u subotu ujutru, na dan kada je trebalo da ima nastup u Bilefeldu. U Njemačku je otputovao avionom sa svojim prijateljem, muzičarem Mirsadom Kerićem i kumom Slobodanom Bobanom Stojadinovićem.

U avionu je sreo još nekoliko kolega: Seku Aleksić, Maju Berović, Dragana Kojića Kebu. Seka je otkrila da je Šaban u avionu sve vrijeme bio nasmijan i da joj je priznao da jedva čeka da se vrati kući kako bi se odmorio. Kako je ispričao pjevačev kum, Slobodan Stojadinović, nakon nastupa koji je završen u pola četiri ujutru su otišli na spavanje i napravili dogovor da on probudi Šabana u 6:15 da krenu na aerodrom. Kako je rekao, pjevač je bio nervozan i zamjerio prijatelju što ga nije probudio tri minuta ranije.

Nedjelja, 17. februar – dan stravične tragedije

Iz hotela, Šaban se sa prijateljem i kumom uputio kolima auto-putem ka aerodromu. Na dionici puta u okolini Bilefelda, kod mjesta Gitersloh, automobilom su usporili zbog situacije na putu. U tom trenutku na automobil u kom se nalazio pjevač naletio je drugi automobil i pri velikoj brzini se zakucao u njih! “Seat” se od siline udarca zakucao u bankinu, a automobil je gotovo potpuno bio smrskan.

Kako su pisali njemački mediji, Turčin Alsin Levent, vozač koji je upravljao putničkim vozilom koji je udario u automobil u kojem se nalazio Šaban, išao je brzinom većom od 180 kilometar na sat. Levent je bio pod dejstvom alkohola i bez vozačke dozvole je upravljao automobilom marke “mazda”, koji nije u njegovom vlasništvu. Dan nakon što je izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su život izgubili Šaban i Mirsad, njemački sud je izdao nalog za njegovo hapšenje.

Dvije verzije Šabanove smrti – misterija koja je uzburkala javnost

Prva verzija bila je da je Šaulić nakon saobraćajne nesreće sam izašao iz kola bez vidljivih povreda, bio svjestan i govorio, ali ga ljekari na licu mjesta nisu razumjeli jer je pričao na srpskom, ali su shvatili da se žalio da ga boli grlo, da ga steže u grudima i da mu se stanje pogoršavalo. Požurili su ka njemu, ubrizgali mu sredstvo za uspavljivanje, a pjevač je zaspao. Ubrzo je na lice mjesta stigao i helikopter koji je došao da pjevača preveze što prije do najbliže bolnice. Šabana su smjestili u bolnicu ”Stedischer krankenhaus” u Bilefeldu.

Nakon što je Šaban primljen u bolnicu pojavile su se informacije da su ga reanimirali više od dva sata, međutim, pjevač se više nije probudio. U medijima su se tada pojavile priče da su Šabana nehotice usmrtili ljekari kada su mu dali sredstvo za uspavljivanje, pa čak i da je na njega izvršen atentat. S druge strane, njemački ljekari objavili su da smatraju da je pojas u automobilu od siline udarca zategao pjevača na mjestu gdje je došlo do pucanja aorte, te da pjevač nije izdržao i dočekao neophodnu operaciju koja bi mu spasila život.

Njemačko tužilaštvo je donijelo naredbu da se detaljno ispitaju sve okolnosti tragedije, kao i da se utvrdi tačan uzrok pjevačeve smrti. Prema prvobitnom izvještaju ljekara pjevač je preminuo od posljedica pucanja srčane aorte, ali kako se ovakav nezgoda prema njemačkom zakonu tretira kao visok pravni slučaj, njemačke vlasti donijele su odluku da se svakom detalju posveti velika pažnja, jer s obzirom na to da je Šaban i kola izašao bez vidljivih povreda trebalo je provjeriti detaljno uzrok smrti.

Šabanov vozač i muzičar Mirsad Kerić preminuo je u bolnici u Njemačkoj 18. februara usljed teških povreda glave koje je zadobio u nesreći, dok je jedini preživjeli u automobilu smrti Šaulićev kum Slobodan Boban Stojadinović.

Rezultati obdukcije stigli 21. februara

Obdukcija tijela pjevača i kompozitora Šabana Šaulića završena je 21. februara u Institutu za sudsku medicinu u Belefeldu, a njemačka policija saopštila je da je kralj narodne muzike preminuo od posljedica teškog sudara, koji se dogodio 17. februara.

Nema naznaka da je Šaban Šaulić preminuo zbog povreda ili drugih okolnosti koje nisu vezane sa saobraćajnom nesrećom – piše u nalazu, dok je policija navodila da “obdukcioni nalaz nije u suprotnosti sa povredama koje su nastale u saobraćajnoj nesreći, kao i da nema nikakvih naznaka da Šaulić nije imao sigurnosni pojas”.

Šaban Šaulić sahranjen je 22. februara u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sahrani je prethodila komemoracija u Skupštini grada Beograda kojoj je prisustvovao veliki broj ljudi. Šaban je na večni počinak ispraćen pjesmom “Ne plači dušo”, koju su odsvirali harmonikaši.

Izvor: Ekskluziva.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *