Unuk slavnog Zaima Imamovića I sin sevdalije Nedžada Imamovića, Damir Imamović dobitnik je nagrade The Best of Evrope britanskog muzičkog magazina Songlines. Ovaj najznačajniji magazin u oblasti muzičkih tradicija svijeta danas je objavio dobitnike svojih nagrada i predstavio možda najveće dosadašnje priznanje Damiru za njegov rad, ali i prvo priznanje ove vrste koje stiže u Bosnu i Hercegovinu.

Imamović je nominovan čak u dvije kategorije (za „Najboljeg umjetnika Evrope“ i za „Najboljeg umjetnika“) i tako postao jedini ovogodišnji takmičar s dvije nominacije. Pored njega u kategoriji za najboljeg evropskog umjetnika bili su nominovani portugalska diva Mariza, engleski trubadur Sam Lee i francuski vokalni duo Cocanha.

Damirov veliki međunarodni uspjeh nije omela ni pandemija pa se njegov album „Singer of Tales“ (Wrasse, 2020.), odmah po objavljivanju našao u vrhu međunarodnih top lista na kojima je proveo više od pola godine.

Uslijedile su nagrade za evropski album godine od Transglobal muzičke liste, zatim kvartalna nagrada za najbolji album tradicionalne muzike od njemačkog Udruženja muzičkih kritičara i uvrštavanje u deset najboljih albuma u Velikoj Britaniji u 2020. godini.

Damirov sedmi po redu album producirali su čuveni producent Joe Boyd (R.E.M, Nick Drake, Pink Floyd) i Andrea Goertler (Saz’iso), a na albumu Damira prate izuzetna ekipa: violinistica Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića), majstor kemenčea Derya Türkan (Kudsi Erguner, Erkan Oğur) i kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, Laurie Anderson, Masada, John Zorn).

Nagrada britanskog magazina Songlines ustanovljena je 2009. godine i nastavlja tradiciju prestižne nagrade iz oblasti „Svjetske ,uzike“ koju je dodjeljivao čuveni treći program BBC-a. Od 2016. godine nagrada se dodjeljuje po kontinentima sa kojih umjetnici dolaze. 

Izvor: Najportal.ba