Korak ispred!

Čokolada je super hrana za trudnice

Tajna moćnog efekta čokolade zove se kakao, koji je odgovoran i za njen poseban okus. Puna zdravih sastojaka poput flavonoida i teobromina, zrna kakaovca pravi su uništavači potencijalnih bolesti.

Kakao ima gorak okus, ali uz dodatak mlijeka, šećera i maslaca, dobijemo ukusnu čokoladu. Najzdravija je ona u kojoj je 70 procenata kakaa, no, zbog dosta šećera djeci je treba ograničiti na nekoliko kockica dnevno. 

Studije pokazuju da čokolada smanjuje krvni pritisak, povećava elastičnost vena i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Za to su zaslužni flavonoidi. Nova istraživanja pokazuju da oni nisu jedini sastojci koji pomažu zdravlju.  Čokolada smiruje kašalj zahvaljujući teobrominu. Ovaj njen sastojak smanjuje aktivnosti u dijelu mozga koji podražuje dišne organe i najveći dio probavnog sistema.  

Buduće majke koje se tokom trudnoće časte čokoladom bolje se nose sa stresom, nego one koje nisu jele čokoladu. Istraživanja su pokazala i da su djeca trudnica koje su jele čokoladu, sretnija i češće se smiju.

IZVOR: Boom Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *