Korak ispred!

Četiri rečenice koje manipulatori koriste kako biste se osjećali nesigurno

Manipulatori žele upravljati drugom osobom i tako doći do vlastitog cilja. Kada počnete često preispitivati svoje misli, osjećaje i uvjerenja, manipulatori tada imaju moć vladati svakim aspektom vašeg života. Kako biste ih na vrijeme uočili, donosimo najčešće fraze koje manipulatori koriste, a kojima pokušavaju kontrolirati svoje “žrtve” i narušiti im samopouzdanje.

1. “Nisi me razumjela.”
Svima nam se dogodi da ponekad pogrešno protumačimo stvari, ali manipulator će vas namjerno okriviti i govoriti vam kako niste dobro razumjeli što je htio reći. Na taj način stvaraju nesigurnost i sumnju u vama te preuzimaju kontrolu nad onim što mislite, govorite i vjerujete.

2. “Previše dramatiziraš.”
Manipulatori vrlo često koriste tu rečenicu ili sličnu ”Reagiraš pretjerano”. Kada vas manipulator etiketira kao osobu koja previše dramatizira, onemogućuje vam da izrazite vlastite emocije i da kažete ono što mislite.
Kad god budete htjeli podijeliti neki svoj problem, reći će vam kako pretjerujete.

Ubrzo će se dogoditi da zadržavate stvari za sebe, a njemu će prolaziti sve što kaže jer želite izbjeći sukob. To dopušta manipulatoru da upravlja svakim vašim potezom.

3. “Trebaš me.”
Potpuna kontrola krajnji je cilj manipulatoru. Žele da mislite kako bez njega ne možete funkcionirati. Ako u to počnete vjerovati, kontrolirat će vas u potpunosti. Manipulator bez te kontrole nije potpun.

4. “Ti si…”
… ljubomorna, zajedljiva, paranoična i slično. Na taj način manipulator kod žrtve nastoji stvoriti osjećaj sumnje u ispravnost vlastitih odluka ili postupaka.

Ako takve stvari manipulator dugoročno ponavlja, osoba na kraju počne u to vjerovati. Manipulator na taj način sebi gradi samopouzdanje, a vaše uništava.

Izvor: Krtice.net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *