Korak ispred!

Celer – smanjuje rizik od nastanka Alzheimera

Celer je povrće poznato još od davnina. Pronađeno je u Tutankamonovoj piramidi, koja datira iz 1323. godine prije nove ere, a korišten je u antičkoj Grčkoj. Odličan je izvor vlakana, kalcija, magnezija, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i mnogih drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola.  

Nedavno provedeno istraživanje pokazalo je da osobe koje barem tri puta sedmično piju sok od stabljike celera, imaju 76 posto manji rizik od nastanka Alzheimerove bolesti. Ova biljka bogata je luteolinom – flavonoidom koji proizvodi prirodno protuupalno djelovanje koje sprečava bolesti mozga, poboljšava njegove kognitivne funkcije te štiti i pospješuje pamćenje.

Poliacetilen iz celera nevjerovatno je sredstvo za poboljšavanje upala, uključujući i one kao što su artritis, osteoartritis, astma, reuma i bronhitis. Njegova protuupalna svojstva pomažu smanjivanje oticanja i prilikom liječenja bolnih zglobova, a istovremeno opuštaju mišiće.

Pored toga, celer smanjuje rizik od pojave dijabetesa, bolesti srca i divertikuloze. Među brojnim savjetima u borbi protiv raka nalazi se i onaj da je sirovo povrće najbolje za svaku vrstu liječenja. Predvodnik među njima je celer.

IZVOR: Boom Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *