Korak ispred!

Biljni čajevi i sve njihove dobrobiti za organizam

Biljni čajevi osim što će vas ugrijati u hladnim zimskim danima, sigurno će imati i mnoge benefite na vaše zdravlje. Idealni su za hladne zimske noći, a osim što su zdravi i ne sadrže kofein, a mogu ublažiti nesanicu, te umiriti bolove u trbuhu.

Čaj od kamilice

Kamilica je poznata po svojim antiupalnim svojstvima. Pomaže kod suzbijanja bakterije stafilokok i gljivice kandide. Osim toga, nježan i smirujući sedativ od cvjetova kamilice može biti koristan za nesanicu. Preporučuje se i ženama koje pate od menstrualnih bolova i grčeva. Snižava temperaturu, pomaže kod prehlade i hunjavice. Čuva zdravlje kože i sprječava njeno prerano starenje.

Čaj od koprive

Ako vam treba detox, onda je ovaj čaj baš za vas. Čisti organizam i poboljšava krvotok. Bogat je željezom, a ukoliko patite od upale mjehura svakako ga uvrstite na svoju listu čajeva jer ova biljka ublažava tegobe urinarnog traka.

Čaj od mente

Ovo je definitivno jedan od najčešće korištenih biljnih čajeva na svijetu. To nas ni ne čudi jer šoljica čaja od  mente prije spavanja umiruje organizam i pomaže da lakše zaspete. Smanjuje glavobolju te želučane tegobe uzrokovane stresom. Savršen je za suzbijanje prehlada i infekcija.

 elle.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *