Korak ispred!

Živci, srce, pluća…: Sedam razloga zbog kojih svaki dan treba pojesti jabuku

Iako jabuka na dan neće otjerati sve bolesti, zdravu naviku uživanja u jabukama dobro je usvojiti, tvrde stručnjaci. Posebno ako imate na raspolaganju voće kojem znate porijeklo i možete biti sigurni da nije prepuno kemije. Imate li mogućnost opskrbiti se zdravim jabukama, navalite – razloga je i više nego dovoljno.

Narežite ih u zdjelicu sa žitaricama za doručak, naribajte u salatu s celerom i jogurtom ili ih namažite zdravim maslacem od orašastih plodova i poslužite umjesto kolača – u svakom slučaju, kad je riječ o zdravim i finim receptima s jabukama, inspiracije ne nedostaje.

Produžuju sitost

„Daleko od očiju, daleko od srca“ vrijedi i za slatkiše, grickalice i druge predmete žudnje koji kvare izgled i zdravlje. Stoga ako je vaša novogodišnja odluka izbaciti nezdrave šećere koji se pretvaraju u masne jastučiće, slatkiše zamijenite jabukama.

Stavite ih na vidljivo mjesto, bilo doma ili na poslu – i tijelo će vam biti zahvalno jer ćete ga nahraniti vlaknima i opskrbiti vodom. Jabuke produljuju sitost i smanjuju želju za kaloričnom hranom jer ne izazivaju brzi rast, a potom i pad šećera. Osim toga, i zubi će biti ljepši i zdraviji.

Smiruju i opuštaju

Kvercetin je snažan prirodni antioksidans iz skupine bioflavonoida, a osim u namirnicama kao što su luk i češnjak, nalazi se i u jabukama. Taj saveznik dobrog zdravlja koji neutralizira slobodne radikale djeluje zaštitno i na živčani sustav jer smiruje napetost, a prema istraživanjima, može pomoći protiv straha i anksioznosti.

Snažan imunitet

Dobar imunitet prva je linija obrane od bolesti, a u vrijeme pandemije postao je važniji nego ikada. Jabuke jačaju imunitet ponovno zahvaljujući kvercetinu. Kako biste iskoristili sve potencijalne dobrobiti, nemojte guliti koru, naravno ako se radi o provjerenim, domaćim jabukama. Osim što jača imunitet, taj antioksidans djeluje i protiv upala.

Štite srce i krvne žile

Jabuke su itekako poželjne na jelovniku za zdravlje srca i krvnih žila. Brojna istraživanja pokazuju da jabuka na dan smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti, ali i opasnost od ugrušaka i moždanog udara.

Flavonoidi u jabukama povezani su s čak 20 posto manjim rizikom od moždanog udara. Zahvaljujući vlaknima jabuke su odlična namirnica za smanjivanje lošeg kolesterola, što je dodatni plus za zdravlje srca, piše Pun kufer.

Probava u ravnoteži

Zdravlje crijeva ključno je za cjelokupno stanje organizma. Imate li problema s bolovima u želucu, nadutosti ili zatvorom, provjerite da uzrok ne leži u crijevima. Srećom, jabuke sadrže pektin, blagotvorni probiotik koji je izrazito koristan za zdravu probavu.

Za zdrava pluća

Jabuke pomažu i u borbi protiv raka. Osobito se preporučuju pušačima, kao prevencija protiv raka pluća. Fitokemikalije i vlakna u jabukama imaju antioksidativni učinak koji ima zaštitno djelovanje i protiv astme.

Brane od dijabetesa

Samo jedenje nekoliko jabuka sedmično može smanjiti opasnost od dijabetesa tipa 2. Studije su pokazale da su oni koji su jeli jabuke svaki dan smanjili rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 28 posto u usporedbi s onima koji su ih preskočili.

radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *