Korak ispred!

Vrijedni trikovi: Evo šta učiniti kada vam slučajno šareni komad odjeće zaluta u bijeli veš

Nekada su izbjeljivači na bazi hlora bili jedino sredstvo za uklanjanje tragova boje iz bijelog veša

U međuvremenu su stručnjaci otkrili kako se radi od izrazito agresivnom sredstvu koje šteti tkaninama, ali i zdravlju ako se koristi neoprezno i u velikim količinama.

Donosimo vam tri savjeta kako sigurno izbijeliti bijeli veš nakon nezgode.

Izbjeljivač na bazi kisika

Danas ga možete pronaći u svakoj prodavnici. Namočite ofarbani veš u lavor ili sudoper napunjen vodom s dodatkom izbjeljivača. Kod doziranja izbjeljivača pratite upute o doziranju koje se nalaze na poleđini proizvoda. Neka se veš namače oko sat i pol (ili prema uputama), a zatim ga operite u mašini na programu od 90 Celzijevih stepeni.

Izbjeljivač iz kućne radinosti

Vešumožete vratiti bjelinu uz pomoć limuna i hidrogen peroksida koji možete nabaviti u apotekama. Izmiješajte pola šolje hidrogen peroksida, pola šolje soka od limuna i četiri litre destilirane vode i u to namočite rublje. Nakon sat vremena ubacite ga u veš mašinu na 90 stepeni.

Iskuhavanje

Kada zakažu sredstva za izbjeljivanje uvijek se možete vratiti dobrom starom iskuhavanju. Stari lonac napunite vodom, dodajte čašu praška za pranje bijelog vešai ubacite vešu vodu. Stavite na šporet i dovedite vodu do vrenja. Veš kuhajte oko pola sata ili zavisno o tome koliko je obojeno. Nakon iskuhavanja pustite ga da se ohladi, ubacite u veš mašinu i stavite na program za ispiranje.

(hayat)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *