Korak ispred!

U Sloveniji tijekom pandemije svadba dozvoljena u “hitnim slučajevima”, evo kojima

ZBOG NOVIH restriktivnih mjera u Sloveniji parovi se do smirivanja epidemije ne mogu vjenčati, osim u “hitnim i nužnim” slučajevima, a ministar Aleš Hojs kao opravdani razlog za hitno vjenčanje naveo je trudnoću mlade.

Parovi se u izuzetnim slučajevima u vrijeme pandemije mogu vjenčati uz primjenu epidemioloških mjera i prisutnost matičara i najviše još dviju osoba te uz dozvolu nadležnog ministra.

Na molbu Mitje Zalara, pravnika i nekadašnjeg ministra za pravosuđe u jednoj od ranijih “liberalnih” vlada, da se pojasni koji su mogući razlozi za odobravanje izuzeća, odnosno u kojim će se slučajevima dopustiti “nužno” vjenčanje, na Twitteru je odgovorio ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

“Vjenčanje iz nužde je ono koje se odobri kako konzervativnu baku kroz koji mjesec ne bi trebalo uvjeravati da je rođeno dijete nedonošče”, odgovorio je Hojs liberalnom kolegi.

Uvijek ozbiljni političar, član stranke premijera Janše, svojim je odgovorom neke nasmijao u vrijeme pandemije, a neke razljutio. Nezadovoljne reakcije navode da je ministrov odgovor potpuno neprimjeren, da se s takvim stvarima ne treba šaliti ni podcjenjivati pravne i druge dileme nakon zatvaranja skoro svih vjenčanja, a osobito svadbenih okupljanja u mračno vrijeme pandemije.

Prema podacima državnog statističkog zavoda, u Sloveniji se skoro polovica djece rođene u jednoj godini rodi izvan braka. Nevjenčani parovi s djetetom se civilnim ili crkvenim obredom u najvećem broju slučajeva formalno vežu kasnije, ponekad kad već imaju i više djece.

Jedina zemlja u Europi koja ima više djece rođene u izvanbračnim zajednicama je Francuska sa 60 posto. Mladi parovi u bivšoj Jugoslaviji često su živjeli zajedno, ali se nisu vjenčali i imali su različite adrese prebivališta jer su tako “samohrane” majke dobivale veću socijalnu pomoć i dječji doplatak.

IZVOR: Index.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *