Korak ispred!

Menadžer Amer Hodžić: Potop estradne scene. Korona zaustavila posao, a mnoge zvijezde prezadužene

Pandemija je ostavila najveći trag na estradne umjetnike kao što su pjevači, menadžeri, producenti te i njihova porodica. Također, ostavlja trag i na ugostitelje koji žive od svojih lokala ili restorana.

U najboljim vremenima umjetnici ne zarađuju puno, a kriza izazvana koronom mnogima je oduzela financijsko tlo pod nogama.

Amer Hodžić inače menadžeriše sa jako puno poznatih pjevača, kao što su Jana Todorović, Ilda Šaulić, Viki Miljković, Stoja, Jašar Ahmedovski, Mitar Mirić i drugi. O financijskoj krizi i potopu estradne scene, Amer Hodžićm otvoreno se izjasnio za jednan portal.

[Best_Wordpress_Gallery id=”38” gal_title=”amer”]

Mjesecima već nemate posla? Kako estrada podnosi sve ovo kada ste svi ostali bez posla i osnovnih sredstava za egzistenciju?

Estrada je naprosto stala. Mi smo prvi na udaru, a posljednji ćemo početi raditi. Dobar dio poslova jeste umanjen, ali nije potpuno prekinut kao kod nas. Koronu bez sumnje osjetimo svi, ali najveći odijek ovog zla svakako je u našem poslu. Sada ostaje svima snalaženje i trošenje sredstava od prije ko je imao štedni fond. Međutim mnogi se nisu spremali za ovo, korona je sve nespremne dočekala tako da veliki broj estradnih umjetnika u prezaduženju i ratama kredita nije računao da se može desiti ovako nešto.  

Kako podvlačiš paralelu između traženijih i skupljih pjevača u odnosu na one manje koji su donedavno radili dnevne žurke i kafiće?

 U većem problemu su manja da tako kažem imena nego velika. Velika imena jesu izgubila veći novac, nešto uzimaju od digitalnih platformi, ali su zasigurno većina njih na računima ostavili pozamašne svote za crne dane, tj. bar onih koji su razmišljali. Dok manji pjevači ili bendovi od vikenda do vikenda hraneći svoje porodice uz prilično niske cifre nisu imali šta ni da štede. I zato danas sve ih je više koji su šoubizz zamijenili nekim drugim poslom.

Kako vi i vaše kolege trpite evidentne zabrane rada? 

Nama je takođe užas jer smo dio istog lanca. Ne možemo ugovarati nastupe kada naši pjevači imaju zabranjen rad. Sve svadbe, koncerti su samo prolongirani za neka bolja vremena koja su i dalje na čekanju. Trenutna situacija je kako se ko snađe bar dok traje pandemija. Niko nije očekivao ovako nešto. 

Neminovno estrada je trenutno na dnu, kada očekujete neka bolja vremena? 

Lično ne očekujem uskoro kraj svemu. Mišljenja sam da će oko ulaska u novu godinu biti nešto malo posla, ali dok ne dođe proljeće ne vidim početak neke veće priče. Prijašnji koncerti od hiljadu ljudi trenutno je samo slatka prošlost.

[Best_Wordpress_Gallery id=”20” gal_title=”BOOM Portal”]

IZVOR: ekskluziva.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *