Korak ispred!

Liči li većina novorođenčadi na svoje očeve?

Ne sumnjamo da neizmejrno volite svojeg partnera i željeli biste proslijediti sve svoje pozitivne karakteristike na svoje dijete. Vjerojatno se pitate koliko je vjerojatno da vaše dijete naslijedi tatine izražene uši? Ili plave oči? Trudnica si naprosto ne može pomoći a da ne razmišlja o tome u kakvu će osobu izrasti njezino dijete i kako će izgledati.

Tajna sličnosti između rodietelja i djece nalazi se u našim genima. Djeca primaju pola kromosoma od svakog roditelja. Široko je rasprostranjeno uvjerenje kako novorođenčad više nalikuje očevima nego majkama; navodno je to odogovor prirode da uvjeri očeve kako su djeca doista njihova.

No, je li to istina? Znanstvenici se nesumjivo ne slažu sa tom izjavom. Dijete nasljeđuje pola nasljednog materijala od majke a pola od oca, njihova kombinacija određuje djetetove jedinstvene karakteristike i izgled. Na kraju dijete ima majčine oči, očev nos i kosu negdje između njih dvoje.

Tajna je u genima

Gen je osnovna nasljedna jedinica koja zauzima posebnu poziciju u molekuli DNA. Geni sadrže upute za individualne značajke usmjeravajući sintezu proteina koji utječu na boju očiju, visinu, težinu, brzinu metabolizma, itd… Gene dobijamo od svojih roditelja, no pri samom začeću genetske upute formiraju jedinstvenu kombinaciju. Tako iako možemo nalikovati na svoje roditelje i djedove i bake neke karakteristike su samo naše.

Na koga će dijete nalikovati je izuzetno teško predvidjeti. Što se genetike tiče, gene dijelimo na recesivne i dominantne, gdje dominantni vladaju nad recesivnima. To čini naša predviđanja malo lakšima, kako su dominantni geni jače izraženi u djeteta. Svaki od nas je nosioc dominantnih i recesivnih gena. Kombinacija koju oni tvore je skup informacija i uputa koje tijelu daju varijante čineći osobu jedinstvenom.

Boja očiju

Boju očiju je lakše predvidjeti, znamo da je količina pigmenta melanina vitalna u determinaciji boje irisa. Smeđi pigment također određuje boju naše kože i kose. Mnoge bebe svijetle kože rađaju se sa svijetlim očima, obično plavo-sivima. To je zato što se u maternici sintetizira manje melanina, s vremenom se njihova boja očiju mijenja. Nakon prve godine dijete dobija svoju konačnu boju očiju.

Boju očiju određuju mnogi geni, njihova interakcija dovodi do krajnjeg rezultata. Smeđa boja očiju je uglavnom dominantna, plava boja je uglavnom recesivna, tako da smeđa često prevladava.

Koja je vjerojatnost da će vaše dijete imati plave oči?

U tablici pronađite boju očiju vas i vaših roditelja, vijdjeti ćete koju boju očiju će vjerojatno imati vaše dijete.

Mogu li biti sigurna u zdravlje svojega djeteta u trudnoći?

Nažalost ne mogu se sve bolesti koje mogu pogoditi vaše dijete otkriti prije rođenja. Ipak, možete napraviti Nifty test, neinvazivni prenatalni test na samom početku trudnoće (već od 10 tjedana) .

Ovaj je test izuzetno jednostavan i bezopasan kako za majku tako i za dijete. Njegova osjetljivost je veća od 99%, može detektirati najčešće kromosomske abnormalnosti (kao što je sindrom Down, Edwards, Patau) u bebe. Nifty test također otkriva aneuploidije spolnih kromosoma, kromosoma 9, 16 i 22. Analizira potencijalnu prisutnost sindroma delecija i duplikacija. Na vaš zahtjev može također odrediti spol bebe sa 98% točnošću.

Test sam po sebi ne predstavlja stres jer je potrebna samo mala doza krvi. U njoj pronalazimo fetalnu slobodnu staničnu DNA koja se analizira u laboratoriju. Trudnica dobije rezultate unutar 6 do 10 dana.

IZVOR: Boom Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *