Korak ispred!

Jedna narandža za zdravlje – svaki dan!

Da li znate da narandže sadrže mnogo više od vitamina C? U njima se skrivaju i brojni drugi nutrijenti…

Vitamin C je ključan za naš imunitet jer podstiče stvaranje bijelih krvnih zrnaca koja štite organizam od virusa i bakterija. On ima važnu ulogu i u resorpciji željeza, pa tako utiče i na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Bez željeza se osećamo iscrpljeno i malaksalo. Uključivanjem narandži u jelovnik spriječićemo osjećaj umora i tromosti. Neka istraživanja su pokazala da osrednja narandža sadrži čak tri grama željeza, koje pomaže da se smanji nivo holesterola u krvi i preveniraju problemi s varenjem.

Vitamin C i drugi sastojci prisutni u narandžama čine da koža bude zdrava i blistava, a korisne su i za srce i prevenciju brojnih bolesti.

Osim vitamina C, narandže sadrže folat, esencijalno važan nutrijent za žene. Unos folata posebno je značajan za trudnice i žene koje planiraju trudnoću jer on smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi, kičme i mozga fetusa. Upravo zato ginekolozi trudnicama preporučuju uzimanje vitamina koji sadrže folnu kiselinu.

Narandže čuvaju zdravlje

Osjećate se bezvoljno? Popijte đus i obezbijedite svom tijelu kalijum. Čaša svježe cijeđenog soka obezbijediće vam 11% preporučene dnevne količine kalijuma. Osim banana koje ga sadrže u najvećoj mjeri, narandže su, takođe, odličan izvor ovog minerala. Osim što pomažu srcu i bubrezima da rade normalno, narandže regulišu krvni pritisak. Zahvaljujući tome što sadrže kalijum, one utiču na širenje krvnih sudova i iz tijela se, putem urina, na taj način izlučuje više natrijuma.

Vitamin A se u narandžama nalazi u obliku beta-karotena. On je važan za zdravlje očiju i može smanjiti rizik od brojnih oboljenja u poznoj životnoj dobi. Iako se u narandžama ne nalazi u velikom procentu, u kombinaciji sa drugim namirnicama (mrkva, špinat, batat) uspjećete da dostignete preporučenu dozu tog vitamina.

Osim što ih možete jesti svježe, kao dnevnu porciju voća, narandže možete ubaciti i u neku svježu salatu. Tako ćete joj obogatiti ukus i ujedno u tijelo unijeti dodatnu količinu vitamina i minerala. Narandža je odličan sastojak i za smoothie, a ako kolutove prelijete crnom čokoladom, dobićete zdrav i ukusan slatkiš.

 lepotaizdravlje.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *