Korak ispred!

Irena Kovačević : Uvijek ću pružati podršku ljudima koji se odvaže da budu drugačiji od društva i da se kroz umjetničke talente iskažu u društvu!

1. Da li ste u djetinjstvu pokazivali zainteresiranost za pisanje ?

-Da, počela sam da pišem radove dok sam bila u osnovnoj školi. Bila sam član literarne sekcije tokom školovanja i ostvarivala sam mnogo uspjeha u tome. Naravno da je vremenom moj rad postajao ozbiljniji ali i danas se rado prisjetim šta sam to pisala dok sam bila u školskim klupama.

2. Vodite na Instagramu stranicu o Kubi i Južnoj Americi, zašto baš te zemlje ?

-Uvijek sam voljela Latino svijet, od malena mi je tata pričao o Južnoj Americi i njihovoj kulturi, a posebno o Kubi. Iako nisam rođena na Kubi prisvojila sam je kao svoj dom u srcu i vezana sam za taj karipski otok. Međutim, tatinom selidbom u Rio de Janeiro, u Brazil, moja ljubav prema Južnom kontinentu dobila je još veći smisao.

3. Da li pronalazite inspiraciju i u nekim drugim mjestima osim u Latini ?

-Stranica koju vodim na Instagramu je vezana za Latinu ali često sam učestvovala i na takmičenjima sa temom o mojoj rodnoj zemlji, Bosni i Hercegovini i rado pišem i o njoj i njenim ljepotama.

4. Čiju podršku ste imali najviše na početku ?

-Podršku sam uvijek imala prvenstveno od roditelja ali i od učiteljice, nastavnika i profesora koji su obilježili moje školovanje. Također, podršku mi pružaju i moji prijatelji koji me ohrabruju i u trenucima kad želim odustati jer dođu periodi kada je papir ispred mene prazan, pružaju mi motivaciju da ustrajem u onome što volim i hvala im mnogo na tome.

5. Omiljena destinacija za odmor pored Kube ?

-Ne mogu reći da mi je Kuba omiljena destinacija za odmor jer tamo nažalost još uvijek nisam bila i nadam se da neću samo odmarati već i živjeti na Kubi. Iako nisam naročito ljubitelj evropskog kontinenta, Italija mi je čarobna i nudi širok spektar mogućnosti i za odmor i za zanimljivo putovanje na kojem možete naučiti zanimljivosti nekadašnje imperije Rimskog carstva.

6. Da li imate neostvarenu želju i ako da koja je to ?

-Kao što sam rekla, voljela bih da živim na Kubi i da putujem južnoameričkim svijetom.

7. Od nedavno pored proznih radova o Kubi i zemljama Južne Amerike, napravili ste rubriku “Stihovi iz Latine” u čemu ste pronašli inspiraciju za poeziju ?

-Vjerovali ili ne jedne noći mi je jednostavno dolazila misao za mišlju i polahko sam ih ispisivala na papir, tek poslije sam shvatila da sam izašla iz okvira proznih radova koje sam do tada objavljivala na stranici. Inspiraciju pronalazim u muzici koja je neizostavan dio mog života, knjigama koje ostave na mene snažan dojam i na svakodnevne događaje koji se dese svakome od nas.

8. Šta je Vama lično draže pisati, poeziju ili prozu ?

-Zavisi od raspoloženja i trenutka, volim oboje ali u posljednje vrijeme sam mnogo produktivnija u poeziji.

9. Imate li planova za budućnost ?

-Željela bih da objavim knjigu na kojoj trenutno radim i o kojoj neću mnogo da govorim dok ne bude u potpunosti spremna da je podijelim sa ljudima koji rado čitaju moje radove. Također i planiram čim trenutna situacija bude bolja da zagrlim ljude koje nažalost nisam dugo vidjela.

10. Šta biste preporučili mlađim generacijama koje se odvaže da pišu poeziju ili prozu ?

-Poručila bih im da budu svoji i da slijede svoje osjećaje i instikte koji im pomažu da kroz umjetnost izraze svoju ličnost. Uvijek ću pružati podršku ljudima koji se odvaže da budu drugačiji od društva i da se kroz svoje umjetničke talente iskažu u društvu. Također, poručila bih im da ih ne demorališu negativni komentari jer svako djelo ima svoju publiku i definitivno nije bitan njen kvantitet nego kvalitet.

[Best_Wordpress_Gallery id=”246” gal_title=”IRENA KOVAČEVIĆ”]

Razgovarao: R. B.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *