Korak ispred!

Imunitet na udaru zime

Do 75. godine života prebolimo 200 prehlada! Tako govore statistike i, naravno, riječ je o prosječnom broju prehlada.  Nema razloga za sumnju jer podaci iz ljekarske prakse potvrđuju da su infekcije disajnih puteva općenito najčešće bolesti. Iako o prehladama najviše razmišljamo zimi, one se javljaju cijele godine.

Začepljen nos

Prehlada, najčešće, ne ostavlja posljedice, no, iako je bezopasna, simptomi su toliko neugodni da nas znaju izbaciti iz uobičajenog životnog ritma. Začepljen nos i nos koji curi, glavobolja i grlobolja koja nam otežava govor i gutanje, kašalj koji ometa spavanje… 

Najčešće o njihovom suzbijanju razmišljamo kad se jave, a korisno bi bilo poduzeti neke mjere i prije nego što osjetimo prve znakove bolesti. Načina je puno, a još je više savjeta za prevladavanje tih tegoba. Provjerite kako doista brzo i efikasno sasjeći prehladu te šta učiniti da se ne ponovi.

Unos vitamina

Uzimanje preparata za jačanje imuniteta, nakon što se javi prehlada, može ubrzati ozdravljenje i ublažiti simptome, ali neće pomoći u “zaustavljanju” prehlade. Pripravke, dodatke prehrani ili prirodne supstance treba početi uzimati čim se osjete prvi, sasvim blagi simptomi. Nažalost, većina nas s terapijom počinje prekasno. 

Razmnožavanje virusa treba zaustaviti u samom začetku, dok se ne prošire u tolikoj mjeri da ih organizam ne može savladati. Od velike su pomoći povećane doze vitamina C (1 -2 grama) u kombinaciji s cinkom i selenom. U jačanju imuniteta pomažu i probiotici, mliječni proizvodi s kulturama Lactobacillus casei.

Sprejevi i supa

Kapi i sprejevi korisni su jer oslobađaju začepljen nos, a omekšavaju i olakšavaju izbacivanje nakupljenog sekreta. No, te preparate preporučuje se koristiti najduže sedam dana. Također, iako nema naučnih dokaza o tome pomaže li i kako topla pileća supica izlječenju prehlade, taj se recept primjenjuje više stotina godina. Zašto? Pileća supa sadrži aminokiselinu (cistein) koja uzrokuje prolazno zadebljanje sluznice, a prema nekim istraživanjima, supa pomaže pod kontrolom držati bijele krvne ćelije, koje su odgovorne za kongestiju.

IZVOR: Boom Portal

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *