Korak ispred!

Eterična ulja poboljšavaju pamćenje, opuštaju i smiruju cijeli organizam

Dokazano je da eterična ulja poboljšavaju memoriju i pamćenje, ali isto tako djeluju opuštajuće na cijeli organizam. Zbog pandemije korona virusa većina ljudi najviše boravi u svojim kućama što mnogi to psihološki teže podnose, pa stoga predlažemo da isprobate aromaterapiju eteričnim uljima koja se povezuje i s ‘mentalnim fitnesom’ i opuštanjem.

Osim za pamćenje i buđenje pozitivnih emocija, aromaterapiju mnogi primjenjuju zbog njenog umirujućeg djelovanja na organizam, a eterična se ulja mogu koristiti u difuzeru, raspršivaču ili direktno u kupki – samo ih nemojte unositi izravno na kožu: za njegu kože miješaju se s kremama ili serumima.

Pepermint 

Pepermint podiže raspoloženje i energiju pa jednostavno ulijte nekoliko kapi ulja od peperminta u difuzer i uživajte u svježoj aromi.

Limun 

Eterično ulje limuna djeluje na fokus i koncentraciju, a limun ima osvježavajući miris koji ‘pročišćava’ um i duh.

Lavanda umiruje

Ovo eterično ulje možete pomiješati s hidratantnom kremom i nanijeti na kožu u slučaju blažih opekotina ili ogrebotina jer djeluje regenerativno i pospješuje zacjeljivanje kože, a u izradi kozmetike se koristi i za njegu masne i problematične kože.

Čajevac protiv infekcija

Čajevac je jedno je od najpoznatijih eteričnih ulja, a poznato je i kao ‘prirodni antibiotik’. Osim u kozmetici za njegu masne kože, čajevac se koristi i za zaštitu od infekcija i pročišćavanje zraka  – u aroma svjetiljci, difuzeru ili ambijentalnom spreju.

Ruzmarin

Eterično ulje ruzmarina tradicionalno se koristi za poticanje koncentracije i mentalnu oštrinu, a smanjuje i nivo kortizola u tijelu, doprinoseći tako ublažavanju stresa. Osim toga, poznato je i kao tradicionalni lijek protiv peruti i opadanja kose.

Metvica

Metvica ima široku primjenu u proizvodnji kozmetike i preparata za njegu zuba i usne šupljine: jednu kap ovog eteričnog ulja kapnite na četkicu za zube prije nanošenja paste jer ugodno hladi kožu i ublažava bolove.

Eukaliptus

Eterično ulje eukaliptusa poznato je kao prirodno sredstvo za inhalaciju i olakšavanje kod problema disajnog sistema. Udišite ga za ublažavanje začepljenosti i simptoma prehlade, a možete ga i utrljati na prsa, piše Mind Body Green.

 vecernji.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *