Korak ispred!

Emir Spahić: Smiješno je i tužno da se ovako trguje u reprezentaciji BiH

Smiješno je i tužno da se na ovaj način trguje u reprezentaciji Bosne i Hercegovine, da se lični interesi stavljaju ispred države i naroda.

Tjeranje inata ne smije biti ispred državnog nogometnog interesa, želje navijača, ogromne većine naših bivših i sadašnjih igrača, trenera, odnosno struke, izjavio je Emir Spahić, nekadašnji kapiten nacionalnog tima BiH i član Stručne komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH (N/FS BiH) za izbor nasljednika Dušana Bajevića na klupi “Zmajeva”.

”Žao mi je da se moj izvještaj, nakon obavljenih razgovora sa kandidatima za novog selektora nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, gurnuo pod tepih, to jeste što su ga neki zgazili nogama. Kada pogledam iz ovog ugla nije im ni trebao. Od početka pojedini imali su spremnog kandidata i guraju ga. Miske (Zvjezdan Misimović, op.a.) i ja znali smo u kakav posao se upuštamo (sa Spahićem činio Stručnu komisiju za izbor selektora, op.a). Nažalost, ispostavilo se da smo bili paravan za ono što su neki zamislili”, rekao je Spahić za Anadolu Agency.

Rješenje ”možda i treće ime”

I pored toga što su se našli na suprotnim stranama u izbornoj trci za selektora BiH (Misimović u zvaničnom izvještaju podržao Bugarina Ivylo Peteva, a Spahić još jednog bivšeg bh. kapitena Sergeja Barbareza), nekada nezamjenjivi komandant odbrane kaže da ostaje u dobrim odnosnima sa saigračem iz zlatne generacije, koja je izborila nastup na Mundijalu 2014. godine u Brazilu.

Nakon što je izbor selektora prolongiran i na jučerašnjoj sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH, Spahić kao realno rješenje vidi ”možda i treće ime”.

O optužbama Zeljkovića, budućeg predsjednika N/FS BiH i njegovih istomišljenika u Izvršnom odboru iz Republike Srpske na račun aktuelnog predsjednika Saveza Elvedina Begića ”da opstruira izbor selektora”, tj. ”da je nagovorio Bošnjake u Izvršnom odboru da ne glasaju za Peteva”, Spahić je rekao:

”Ne mogu potvrditi i nemam saznanje da je iko ikome govorio kako da glasa u Izvršnom odboru N/FS BiH. Međutim, ne vidim razlog ljutnje, Begić je aktuelni predsjednik i ima pravo okupljati sve ljude iz Izvršnog odbora i sa njima raspravljati o svemu što se tiče N/FS BiH. Barem mislim da to ima pravo, a ako griješim neka me isprave”.

“Gospodo, ovo nije vaša privatna imovina”

Spahić smatra da je Begić pogrešno procijenio i lidersku ulogu oko izbora budućeg selektora BiH prepustio Zeljkoviću.

”Koliko znam od početka mu je prepustio, na zahtjev Vice Zeljkovića, da vodi proces oko izbora selektora. To je očito greška. Taj posao trebao je voditi neko iskusan kao Begić, uzeti u ruke i završiti. Uz dužno poštovanje, to ne može uraditi neiskusni Vico Zeljković”, mišljenja je Spahić.

On je takođe rekao da nema potrebu ni namjeru nikoga braniti niti se kome dodvoravati, ali da će svakako kazati ono što misli da je ispravno.

”Poručujem im – gospodo, ovo nije vaša privatna imovina nego državna reprezentacija Bosne i Hercegovine i prestanite se igrati njome”, rekao je Spahić.

O izboru selektora fudbalske ”A” reprezentacije BiH razgovarat će se na narednoj sjednici Izvršnog odbora N/FS BiH koja bi, po svemu sudeći, trebala biti zakazana za iduću sedmicu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *