Korak ispred!

Cimet je zdrav, ali se ne preporučuje uvijek…

Cimet sadrži cinamaldehid, spoj koji začinu daje karakterističan miris i okus, kao i zdrava svojstva. Studije pokazuju da cimet djeluje antimikrobno, protivupalno, antidijabetičko, antikancerogeno…

Dijabetes

Cimet ima značajan uticaj na šećer u krvi. Dijabetičari koji uzimaju lijekove za kontrolu šećera u krvi trebaju izbjegavati velike količine cimeta. Iako studije pokazuju da cimet može smanjiti šećer u krvi, uzimanje velikih količina može imati negativne efekte.

Razgovarajte sa svojim ljekarom prije nego što uzmete cimet kao dodatak. Korištenje u receptima i posipanje po napitcima sasvim je uredu.

Alergije

Neki ljudi su alergični na cimet ili im izaziva iritacije kože i usta. Ako dođe do iritacije, prestanite koristiti proizvod koji sadrži cimet. Takođe, kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može izazvati probleme s jetrom ako se jede u velikim količinama.

Cimet i gubitak kilograma

Možda ste vidjeli tekstove koji govore o sposobnosti cimeta da vam pomogne da skinete kilograme. Iako je istina da začin može pomoći u snižavanju glukoze u krvi i pomoći vam da smanjite dodani šećer. Ipak cimet vam neće čarobno pomoći u gubitku kilograma.

Cimet i vaša koža

Stručnjaci za uljepšavanje govorili su o prednostima upotrebe cimet maski za lice. Oni navode da maske s cimetom imaju antibakterijska svojstva i efikasne su u čišćenju akni ubijanjem bakterija koje ih uzrokuju. Začin ima antibakterijsko djelovanje, ali ga ne upotrebljavajte po cijelom licu, jer može izazvati iritaciju, posebno na osjetljivom području oko usta i očiju.

 klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *