Korak ispred!

5 znakova da vam je hitno potrebna detoksikacija

Svakog dana naše tijelo izloženo je raznim toksinima iz hrane, vode i vazduha, a očigledni pokazatelji koliko nam škode su naravno znakovi na našem tijelu. Koliko god da se trudimo da živimo zdravo nakon nekog vremena dolazi do nakupljanja toksina u tijelu što rezultira nadutošću, lošim tenom, manjkom elana i naglim promenama raspoloženja.

1. Nagle promjene raspoloženja

Stres je ljepak za toksine koji slabe organizam do te mjere da dolazi do spuštanja energije u tijelu zbog čega se pojačavaju osjećaji straha, nervoze, ljutnje, ljubomore.

Savjet: Naučite da se opustite – ovo je najdostupniji i najjeftinji lijek protiv stresa, priuštite svom tijelu tokom dana barem tri puta po deset minuta mira. Doskočite lošim navikama u stresnim trenucima i umjesto kafe i cigarete posegnite za čajem i svježim voćem.

2. Nadutost

Užurbani dnevni ritam tjera nas da posežemo za nezdravim zalogajima, pa nataloženi šećeri i masti u kombinaciji sa stresom usporavaju naš metabolizam i uzrokuju lošiju probavu i nadutost, prenosi “Byka“.

U ovom slučaju pate crieva koja ne obavljaju svoju primarnu funkciju apsorpcije hranjivih materija što uzrokuje lažnu glad koja rezultira prejedanjem i naposljetku manjkom energije.

Savjet: U svoju prehranu uvrstite što više sastojaka koji eliminišu toksine iz tijela, poput limuna, jedite sveže voće i povrće, žitarice od cijelog zrna i pijte čajeve od koprive, maslačka i breze.

3. Manjak koncentracije

Tihi pokazatelj zatrovanosti tijela toksinima koji izaziva burne reakcije je pad koncentracije usred kog ne samo da gubimo volju za radom nego smo u stanju da paničimo i time dodano pogoršavamo situaciju.

Savjet: Tijelo je poput kompjutera kom s vremena na vreme treba restart, ne osluškujemo li ga doći će do blokade. Naučite da prepoznate jasne simptome koje vam šalje i omogućite mu odmor bilo koje vrste vježbanjem, boravkom u prirodi, druženjem i povećanim unosom minerala u tijelo.

4. Loš kvalitet kože

Masna koža i ispucani kapilari su posljedice toksina koji sprječavaju prolazak nutrijenata kroz epiderm kože čime dolazi do začepljenja pora na najvećem organu na našem tijelu.

Savjet: Fizičku aktivnost, piling i masaže uvedite u svoju svakodnevnu rutinu jer jedino na ovaj način možete razbuditi uspavano tijelo i lijenu kožu. Snažan učinak na čišćenje tijela imaju zdravi napici.

5. Potreba za nezdravom hranom

Nezdravi zalogaji su navika, a povećana potreba za njima znak je kako je vaše tijelo u opasnosti i potrebno mu je stopiranje žudnje za nezdravim. Toksini iz hrane u današnje vrijeme jedni su od najvećih uzročnika raznih bolesti krvnog sistema, oni stopiraju rad bubrega i jetre.

Savjet: Priuštite sebi pet dana temeljitog čišćenja uz svježe cijeđene sokove od voća i povrća, izbacite ugljene hidrate i meso iz prehrane. Ne zaboravite da izbacite kupovne sokove koje možete zameijniti puno zdravijim sookovima od pravog voća i povrća.

Haber.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *