Korak ispred!

25-godišnjak postao najmlađi samoostvareni milijarder, u šestom razredu Nintendo konzolu pretvorio u mobilni

Ako niste dosad čuli za Austina Russella, to je potpuno razumljivo. Dosad je bio mladi izvršni direktor u malo poznatom dijelu automobilske industrije, predvodeći startap za samovozeće automobile Luminar. Međutim, Luminar Technologies Inc, kompanija za lasersku tehnologiju koju je Russell osnovao kad je imao samo 17 godina, objavila je krajem prošle sedmice da je prvi put uvrštena na indeks Nasdaq.

Russell je tako postao prvi milijarder, a Forbes je naveo i kako je on jedan od prvih milijardera koji je potekao iz svijeta samovozećih vozila.

– Još sam relativno mlad, ali…u ovo je uloženo puno krvi, znoja i suza. I imao sam dovoljno sreće da sam mogao zadržati dovoljno dobar udio – rekao je u video-intervjuu za Forbes iz svoje kancelarije u kalifornijskom Palo Altu.

Njegovih 104,7 miliona dionica, oko trećine Luminarovog kapitala, vrijedilo je 2,4 milijarde dolara prije nekoliko dana.

Prema Forbesu, Russell je rijedak slučaj dječaka genija koji zna da iskoristi svoje talente. Forbes piše kako je već s dvije godine znao čitav periodni sistem napamet, a u šestom razredu pretvorio je svoju Nintendo DS konzolu u mobilni telefon nakon što su mu ga roditelji zabranili, prenosi Index.hr.

S 13 godina već je prijavio prvi patent, podzemni sistem za recikliranje vode koji hvata vodu iz prskalica i čuva je za buduće vrtlarstvo kako bi smanjio otpadne vode. Umjesto da ide u srednju školu, svoje tinejdžerske godine proveo je na institutu Irvine’s Beckman Laser na Kalifornijskom univerzitetu.

Russellova kompanija posebno se fokusira na LiDAR (Light Detection and Ranging) sisteme, koje koristi i Apple za svoj iPhone 12 Pro/Pro Max za poboljšano AR igranje, između ostalog.

Forbes primjećuje da je Russell toliko usredotočen na posao da nema distrakcija koje oduzimaju toliko vremena drugim 25-godišnjacima, nema ni Facebook ni Twitter.

Inače, Kylie Jenner, koja je kapitalizovala svoju popularnost na društvenim mrežama, donedavno je bila “najmlađa samoostvarena milijarderka”, ali Forbes joj je oduzeo tu titulu jer se “služila mrežom laži”.

IZVOR: Dnevni Avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *